Новините за тежко авариралата ПАВЕЦ “Чаира” са лоши

Един от четирите хидроагрегата е фатално повреден, другите задълго ще са в ремонт

Една от ключовите енергийни мощности на България – ПАВЕЦ “Чаира”, още дълго ще остане извън строя. Помпено-акумулиращата централа край село Сестримо – най-голямата от този вид в цяла Югоизточна Европа, беше голям производител на ток и може да е безценен балансьор на националната електроенергийна система. Но през пролетта на 2022 г. претърпя тежка авария и оттогава е затворена. И до днес е загадка какво точно се е случило, като се заговори дори за саботаж. Повредите очевидно са много тежки и трудно отстраними, като служебният енергиен министър Росен Христов обясняваше, че може да са необходими 2 млрд. лева.

Анализи и разследвания за причините за аварията и щетите от нея започнаха още след фаталния инцидент, когато при пробното пускане след планов ремонт централата внезапно се разтресе с тътен и веднага бе спряна.

Сега става ясно, че един от четирите хидроагрегата е неспасяем.

“В средата на месеца се очаква окончателният доклад от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която разследва причината за аварията”, съобщи Economic.bg. Пред изданието изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев е обяснил, че авариралият по време на изпитанията през 2022 г. четвърти хидроагрегат няма как да бъде възстановен и ще се наложи подмяната на турбинната му част. За целта до края на година ще бъде обявена тръжна процедура. Ремонтите и монтажните работи на новите компоненти обаче ще отнемат доста време и според шефа на НЕК четвърти агрегат ще заработи “след 2025 г.”

Другите  агрегати, за които необходимите ремонти са с по-малък обхват, ще бъдат възстановени от Toshiba – производителя на оборудването, и консорциума ABB-Voith (на който през 2019 г. бе възложено да рехабилитира цялата централа, а вместо това се стигна до аварийна ситуация при пробите и принудително спиране през март 2022 г.)

Оказва се, че тежкият инцидент в “Чаира” е причинил поражения без прецедент. “Казусът е сложен, не е част от стандартните услуги, няма готово решение и опит. В момента НЕК води преговорите с компаниите за възстановяването на централата и за избора на технически решения”, е обяснил Мартин Георгиев пред Economic.bg.

Според него има надежда ремонтите на два от агрегатите да приключат в рамките на следващата година, а за третия агрегат “пуск” бил възможен през 2025 г.

Защо е толкова важна?

Информация, публикувана на сайта на НЕК, отговаря на този въпрос:

ПАВЕЦ “Чаира” е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена в Рила планина, под язовир “Белмекен”.

Тя е вторият етап от изграждането на хидрокомплекса “Каскада “Белмекен-Сестримо” и ПАВЕЦ “Чаира”. В централата са монтирани 4 обратими агрегата “Тошиба” с номинални мощности от 216 MW – в турбинен режим и 186,2 MW – в помпен режим. От април 1995 г. са в експлоатация I и II агрегат, а от август 1999 г. и другите два.

ПАВЕЦ “Чаира” дава допълнителна възможност за оптимизиране на режима на работа на базовите производствени мощности в АЕЦ и ТЕЦ и подобрява важни технически качества на електроенергийната система:

  • гъвкавост при управление на нормални режими в денонощен и седмичен разрез;
  • маневреност при заместване на аварийно отпаднали големи генериращи мощности.

Планове 

За повишаване на енергийната ефективност на комплекса е предвидено да се изгради хидровъзел “Яденица”, състоящ се от язовир “Яденица” и реверсивен напорен тунел с дължина 6,73 км, свързващ язовир “Яденица” с долния изравнител на ПАВЕЦ “Чаира”. Това ще даде възможност за увеличаване времето на непрекъсната работа на ПАВЕЦ “Чаира” в генераторен режим на пълна мощност от 8,5 на 22 часа.

Как работи 

При обикновените ВЕЦ водата преминава през турбината за производство на електроенергия и продължава пътя си. При ПАВЕЦ има два водоема с разлика във височината, на която са разположени. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия, водата от горния водоем минава през турбините и ги задвижва, произвеждайки електроенергия, но не изтича като при вецовете, а се събира в по-ниския водоем. В часовете, когато енергийната система не е натоварена и токът е евтин (например нощем или в други часове със слаба консумация), специални помпи връщат водата обратно в горния язовир. Това дава възможност същата вода да бъде използвана отново, когато търсенето е голямо./СЕГА