Обществото с достъп до кореспонденция на ТЕЦ „Бобов дол“ за изгаряне на отпадъци

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ получиха достъп до писмата, с които Министерството на околната среда позволява на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгори до 500 000 тона отпадъци с „експериментална цел“. „Това е малка победа срещу обезпокоителната практика на институциите да „пазят“ информация, която по правило трябва да е достъпна за гражданите“, коментира адвокат Регина Стоилова.

Бяха нужни две решения на съда и двегодишна съдебна битка, за да разкрие министерството писмото, с което се разрешава изгарянето на отпадъци в централата.

В съдебното решение изрично пише, че това е информация за околната среда, следователно обществото трябва да има достъп до нея. Наблюдение от разкритата кореспонденция между теца и министерството е, че институцията отказва провеждането на експериментално изгаряне в централата близо две години – първото искане е от края на 2016 година, а първият отказ на МОСВ е от 2017 година.

„В крайна сметка ТЕЦ „Бобов дол“ се отказва от изгарянето. Положителната тенденция е, че веднъж добре информирано, обществото може да доведе докрай промяната, от която всички имаме нужда”, коментираха от организациите.