Последните ще бъдат първи: Стефан Апостолов отново обра овациите на преференциалния вот

Стефан Апостолов

ГЕРБ-СДС бият здраво и в Пиринско, кметската партия ИТН взе под 4%

Стефан Апостолов отново направи показно на своите съпартийци като им демонстрира, как чрез преференциалния вот може отново ще пренареди листата. Традиционно народният представител в няколко парламента назад заемаше последно място в изборната листа. Спазвайки обаче същата тази традиция той измести своите съпартийци и се нареди веднага след водача Росен Желязков със своите 7 033 гласа. По брой преференции го следва кандидатът от Петрич Костадин Стойков с 5117 гласа. Георги Георгиев от Сандански е с 3736 гласа, Александър Мацурев от Банско с 3353 гласа, а Даниела Савеклиева от Благоевград, която бе втора в листата получи  3100 лични гласа от избирателите.

Битката за преференции сред съпартийците очевидно е била оспорвана, тъй като от 37 631 души дали гласа си за ГЕРБ-СДС, само  8 196 бюлетини са без отбелязано предпочитание. Останалите 78% от гласовете са с отбелязан персонален глас.

Резултатите показват, че ще има разместване в подреждането на листата, а очакванията на ГЕРБ-СДС са да спечелят 4 или 5 мандата в Благоевградски избирателен район.

Официалните резултати сочат, че и в Пиринско привържениците на Бойка Борисов бият убедително с 32, 06%. Второто място е за Движението за права и свободи. Партията на Ахмед Доган е получила 23 338 гласа или 19, 88 %. На трето място и с значително по-нисък резултат е коалицията на Промяната. В Пиринско хората на Асен, Кирил и Христо Иванов са получили подкрепа от 20 622 души, което като процент е 17, 67 %. 10 812 са привържениците на Възраждане в Пиринско. Проруската партия печели 9,21%. Едва на пето място се нарежда БСП. В Благоевградско остатъците от партията на Корнелия Нинова са получили едва 10 539 гласа, или 8.98%. Въпреки, че зае водаческото място,Корнелия не само, че не мотивира червените избиратели в областта, а напротив – изгуби и тези, с които разполагаше преди.

Партията, издигнала кмета на Благоевград Илко Стоянов Има такъв народ е получила само 4 104 гласа или 3, 50 % от бюлетините. Ако се кандидатира в предстоящия местен вот, на Стоянов ще му се наложи да търси рамото и на други политически формации, тъй като определено тази ще бъде твърде крехка и недостатъчна. Остава спорен въпросът дали общият срив в резултатите на партията е причина за ниския резултат в Пиринско, или слабото представяне на хората на Слави е вследствие на местните политики, реализирани от самия Стоянов. Със сигурност ИТН са разчитали на много повече гласове от своя кмет.