Впечатляваща игрова ситуация се разигра по време на Национално учение за спасяване при авиационно произшествие край санданското село Поленица. Екипи на ГДПБЗН, Българската армия, Гражданската въздухоплавателна администрация, 24-та авиационна база – Крумово, Български червен кръст и Югозападно държавно предприятие се включиха в разиграването на практическите действия по предварителен сценарий. Основната цел на обучението е да се усъвършенства координацията между екипите и координацията между различните структури.

Самолет Airbus А320 със 150 пътници на борда се принуди да извърши аварийно кацане в района на Сандански. Eкипажът е докладвал за отказ в управлението на машината. Малко по-късно, на 1200 м надморска височина, екипажът информира за невъзможност за управление и се взима решение за аварийно кацане. Последната комуникация и радарна информация от и за самолета е от района на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в гората източно от града. Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада самолет. Мястото на падането, при което самолетът се възпламенява и огънят обхваща гората, представлява труднодостъпен пресечен терен. Веднага е задействан Националният план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. На мястото на инцидента незабавно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и информационните технологии, на отбраната, на здравеопазването, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.

Това учение е много ценно за нас, защото независимо че се надяваме да няма такива ситуации, трябва да бъдем подготвени за тях. В момента трупаме безценен опит – това се отнася както за колегите, които са на терен, така и за пожарникарите и спасителите в страната, на които ще бъде предоставен филм от  учението за учебната им програма, коментира директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов.

По думите му най-важната задача, която се решава в хода на учението, е координацията между ведомствата, включително и МВнР. Това се налага предвид обстоятелството, че по учебно разписание има загинали и пострадали чужди граждани. Каналите са отработени. В този случай участниците от МВнР имат задача да предупредят съответните държави и семействата на тези пострадали. По подобен начин стоят нещата и с българските граждани. Колегите от полицията имат за задача да установят самоличността на пострадалите и да уведомят близките им, уточни гл. комисар Николов при откриването на учебните занятия.

Действията на екипите бяха наблюдавани от зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев, изпълняващия длъжността главен секретар гл. комисар Стоян Темелакиев, директора на ОДМВР-Благоевград ст. комисар Георги Кандев, директора на РДПБЗН комисар Георги Пърмаков, кмета на община Сандански Атанас Стоянов и представители на участващите в учението институции. Тази година тренировката се проведе на територията на община Сандански в силно пресечена местност, доближаваща максимално условията на алпийски терен. Учебното занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него се провежда за пети път от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Гражданска въздухоплавателна администрация