Австралиец откри парче самородно злато 4,1 кг

 

04-13-05-zloatoАвстралиец откри самородно злато с тегло 4,1 кг. Той бил с метален детектор в южната част на страната, известна като Златния триъгълник на Виктория. Според специалисти парчето може да бъде продадено и за четвърт милион долара на търг. Парите обаче ще бъдат поделени между тримата, които си поделили разходите за покупката на един от най-модерните детектори в света.

“Първоначално помислих, че съм се натъкнал на някоя стара конска подкова. Като разровихме обаче, лъсна металът”, обяснява човекът, който открил златото. Сега планира да си купи каравана и да обиколи Австралия с парите.

Златният триъгълник се простира в центъра на щата Виктория и се простира на 94 000 кв. км. Той е между градовете Кастелмайн, Уедърбърн и Авока. През 1869 г. точно там бе открит най-големият къс самородно злато, който тежеше 97 килограма и бе само на 3 см под повърхността. След откритието хиляди се включиха в търсенето на нови парчета злато. Вече има 20% увеличение в резервациите в хотели в областта. Фирмата, разработила детектора, също отчита невероятен бум в продажбите.

 

Снимка

Откритото парче злато