• С 15% се повиши цената на крехкото диетично месо

  • Цената на яйцето пък скача с над 50%

Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден. Такива сигнали постъпват в Асоциацията за защита на потребителите, съобщиха от организацията, информира БТА.

Килограм живо тегло

агнешкото върви между 6 и 8 лева,

което е с 15 процента повече в сравнение с миналата година. В магазините цената започва от 13.50 лв. и достига дори до 19 лв. за килограм. Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 процента по-ниски от тези на пазара. От асоциацията призовават Българската агенция по храните /БАБХ/ да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15 процента, уточняват от асоциацията.

Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със син печат, а вносното с червен. От миналата година е разрешено купуването на месо директно от ферма.

На Цветница отбелязваме и последната постна неделя преди Великден.

Даже и да не са отсъствали от трапезата, след седмица яйцата ще имат сигурно място на нея. Колко ще ни струва празничната трапеза, провери Румяна Попова.

Заради двойно по-скъпите фуражи през тази година производствената стойност е скочила двойно. От производителя до магазина цената на

яйцето пък скача с над 50%.

„То отива първо в търговец на едро. Говорим за такъв, който снабдява малки или средни магазини в населените места. Втората ръка е вече самият магазин. Там 50% напълно е възможно да бъдат сложени като цена върху нашата цена”, обясни д-р Вичо Вичев, прокурист на птицеферма в Козлодуй. „От производителя до търговеца всяка работна ръка оскъпява продукта. През колко доставчици ще мине, толкова по-голяма ще е надценката. Сега другият момент е, че за празниците всичко скача”, каза Петя Узунава, управител на магазин във Враца.

Сериозен дъмпинг на българските яйца обаче правят вносните от Полша, но те далеч не са по-качествени от българските. Там Великден е по-рано и цялата нереализирана продукция идва у нас. Затова е препоръчително потребителите да обръщат особено внимание на произхода. Друг е въпросът, че българският потребител е доста скептичен към истинността на опаковката./НОВА