Михаил Севдин

Административни процедури забавят полагането на първа копка на параклис в село Самораново, за което документи трябва да издаде община Дупница. С изграждането на параклиса „Св. Иван Рилски” се е заел лесничеят Михаил Севдин, който е председател на създадения в Самораново Инициативен комитет за реализация на идеята, и преди 7 месеца подал документите в общинската администрация. Братът на починалия преди няколко години уважаван художник и уредник на галерия „Околийска къща” в Дупница Андрей Севдин – Михаил Севдин, алармира, че докато чакат строително разрешение и прехвърляне на имота – общинска мера, на църквата, материалите, осигурени от дарители, се съсипват. Отбеляза, че хората губят желанието, с което в началото тръгнали да изграждат храма. Настоява документацията да бъде изготвена колкото може по-скоро, за да започне същинската работа. „Чрез вас отправям зов за помощ да ни се даде възможност да изградим параклиса.

Материалите за параклиса чакат да започне строителството.

Помогнете ни да направим нещо добро. Обърнах се към медиите, защото ме провокира служителката в архитектурния отдел Елена Желязкова. Бях в общината, исках да разговарям за забавянето на документацията с кмета, когото запознах с идеята още в самото начало и той се отнесе с разбиране и уважение. Казаха ми, че е в отпуск и ме свързаха с Желязкова по телефона. Попитах: „Какво става, много време мина?”. Тя ми каза, че кметът на Самораново Райко Цветков е запознат. Попитах я малко иронично: „Тази година ще стане ли?”. Тя ми отговори: „Когато стане, тогава” и ми затвори телефона. Това страшно много ме обиди. Още в началото същата служителка ми каза, че ще бъде много трудно, защото може да има несъгласни с това строителство. Защо да има несъгласни, тук всички сме православни християни. Аз се кръстих преди 7 г., на 50 г., за да ми е чиста съвестта и да мога да правя нещо за вярата. Днес дамата ми даде да разбера, че няма да стане скоро. 7 месеца е много голямо забавяне. Затова се обаждам на медиите като зов за помощ. Не съм обявил война, храмове се градят с мир, не с противопоставяне. Мога обаче да организирам гражданско неподчинение. 200 човека ще извикам и ще дойдат, защото има достатъчно наболели проблеми в Самораново”, заяви Михаил Севдин. Бившият горски подчерта, че докато чакат документите, саморановци осигурили по-голямата част от материалите. Дарители докарали тухлите, дървен материал, камъни, пясък, арматура, която вече е ръждясала. И още нещо сторили през това време – в периода на извънредното положение превърнали пустеещо и превърнато в бунище място в горния край на селото в прекрасна градинка, където в момента оформят и алеите.

Михаил Севдин посочи няколко неща, подтикнали саморановци да градят параклис. Считат, че избраното място е свещено. То е в горния край на селото, до река Отовица, недалеч от Рила планина. Там на Богоявление от 30 г. се хвърля кръстът. През 1910 г. в района е каптиран извор и така започва водоснабдяването на селото. Преди години на мястото е бил плажът на децата, които сега са около 50-60-годишни. Преди няколко години на мястото е поставен железен кръст и местните го пазят от замърсяване – наоколо няма боклуци, каквито сме свикнали да виждаме край реките.

Документите за издаване на разрешително за строителството са подадени в община Дупница на 24 януари тази година. Преди това Михаил Севдин получил одобрението на архиерейския наместник Георги Паликарски, събрал подписка за построяването на параклиса, осигурил план-проект, изготвен от арх. Асен Пилев, който определил петното за застрояване от 30 кв. м и го нанесъл на скицата. Сега са нужни само решение на Общинския съвет за предоставяне на мястото на църквата и разрешение за строителството, за което е необходима докладна записка от кмета.

Арматурата за храма вече е ръждясала.

„Надявах се на заседанието на Общинския съвет през септември да се вземе решение за прехвърлянето, но няма да се получи. Не съм наясно каква е причината, само знам, че дойде ли ред някой да прави параклис, всички нормални хора се обединяват и се започва”, подчерта Севдин.

За коментар се обърнахме към пресцентъра на общината. „Веднага след изявеното официално желание за изграждането на параклис в землището на село Самораново община Дупница е предприела необходимите процедурни действия. За целта е изискано становище и разрешение от Светия синод за реализация на начинанието, изискано е становище и от Басейнова дирекция-Благоевград предвид факта, че имотът, който е общинска собственост, е в непосредствена близост с речното корито. След приключване на съгласувателната процедура община Дупница ще изработи проект на ПУП за целта. Изготвеният проект на ПУП ще бъде съгласуван със съответните инстанции съгласно Закона за устройство на територията. Въз основа на представения проект главният архитект на община Дупница ще издаде разрешение за строеж на параклиса. Разходите по процедурите са изцяло за сметка на община Дупница”, гласи отговорът на пиара на кметството Христо Апостолов.

Юлияна КОЛЧАКОВА