Администрацията на Доналд Тръмп елиминира екологичните инициативи на Барак Обама и обяви нов “Енергиен план, поставящ Америка на първо място”

donald-t

Почти веднага след встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп от сайта на Белия дом изчезнаха няколко страници, включително за политиката по климатичните промени. Вместо това се обявява нов “Енергиен план, поставящ Америка на първо място”.

Администрацията ще елиминира Плана за климатични действия и други екологични инициативи на Барак Обама, за да помогне на американския добив на петрол, газ и въглища. Така в следващите 7 години ще вдигнем заплатите на работниците с общо 30 млрд. долара и с увеличените бюджетни приходи ще ремонтираме пътища, училища, мостове и обществена инфраструктура и да намалим сметките на ток и отопление, се казва в съобщението на Белия дом.

Белият дом обявява, че “трябва да се възползваме от около 50 трилиона долара неизползвани резерви от петрол, газ и техните шистови находища, особено във федералните територии, които притежава американският народ”. Очаква се Тръмп още през новата седмица да използва президентските правомощия да одобри молби за строителство на нови тръбопроводи.

В изявлението на Белия дом се добавя, че новата администрация ще освободи САЩ от зависимостта от вносен петрол и “има намерение да поддържа технологиите за “чисти въглища” и да възроди американската въгледобивна индустрия, която страда прекалено дълго”.

Учени казват, че изгарянето на въглища, петрол и газ е една от движещите сили за глобални промени на климата и крайности във времето. На сенатско изслушване през седмицата Скот Прюит, кандидатът на Тръмп за Агенцията за защита на околната среда, изрази съмнение в научните данни зад тезата за климатични промени и каза, че регулациите на институцията не бива да пречат на икономическото развитие.

Климатичният план на Обама предложи намаляване на емисиите в САЩ от въглероден диоксид чрез защита на горските масиви и увеличено използване на възобновяеми енергоизточници. По време на кампанията си Тръмп казваше, че тезата за ефекта от човешката дейност върху глобалното затопляне е измислица, даваща конкуретно предимство на китайците. Освен това той не изключи да оттегли САЩ от глобалното споразумение от Париж за борба с климатичните промени, в което се включиха почти 200 държави. След победата той смекчи тона и каза, че е готов да изслуша всякакви мнения по въпроса.