Адмирации! Върнаха към живот 100 – годишното училище в село Лешница

Стогодишното школо  в санданското село Лешница официално отвори врати след близо две десетилетия тишина и разруха. Училище”Св. Св. Кирил и Методий” е построено през 1923 година и преди 25 години е било затворено. Миналата година местният свещеник отец Димитър предприе инициатива за ремонт на сградата, която е бе пред разпад. Средствата за ремонта са от дарения, а хора от селотопомагаха с доброволен труд. Школото ще функционира като неделно училище и като музей. В музея са изложени автентични чинове и учебни пособия, портрети на всички учители, които са преподавали и портрети на всички свещеници, който са служили в църквата.

Андон Мицев, който е член на църковното настоятелство, бивш учител, бивш директор и бивш кмет на село Лешница разказа, че училището е построено 1923 година и в тогава започва да действа. Първите ученици са били набор 1915 година. По-назад във времето, през 1838 година селото е опожарено, а местните хора бягат и се заселват в село Белевехчево, разказа Мицев. В периода между 1917 и 1926 година, хората отново се връщат и се заселват 42 къщи, каза още той. В същото време със строителството на тези къщи се правят и тези две светини – началното училище „Св. св. Кирил и Методий“ и храм „Св. Марина“. В периода на обучението тук са минали над 780 ученика и над 30 учителя, посочи бившият кмет на селото. В момента в Лешница живеят около 780 човека, допълни той.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафимблагослови сградата и каза, че това дава една прекрасна възможност, хората да се събират и да се обучават в истината на вярата, на практическите неща във вярата. „Да се търси, да се следва онова, което е полезно, с което може да надградим, да разширим живота на нашата църква“, допълни митрополитът Серафим.

Местният свещеник отец Димитър, който поде инициативата за възстановяване на храма,  благодари на всички, които са взели участие. „Кой с материали, кой със средства, кой с труд, но това дело се оказа желано не само от мен и от нашите църковни настоятели, това дело се оказа желание на хиляди хора, като включвам, че това са не само жителите на село Лешница. Съпричастни станаха хората от цялата страна и от чужбина“, каза отецът.