Адмирации! Работливи дупничани дадоха пример за гражданска инициативност

Група дупничани дадоха пример за гражданска инциативност. Те ремонтираха тротоара пред детска градина „Калина“ в града. Идеята е на Иван Иванов – ел. техник в дупнишкия фармацевтичен завод, чиято дъщеричка Лора е възпитаник на детското заведение. Помощници на Иван са Янко Асенов, Мариан Димитров и Данчо Цветков. Четиримата получават съдействие от детската градина, която е закупила плочките, от общината, както и от строителната фирмата на семейството Ракови.
„Тротоарът беше вече в окаяно състояние. Плочките бяха изпочупени, затова реших да ги подменим. Не изисква кой знае колко. За два дена с мои приятели и познати го направихме“, каза Иван Иванов.

„Тротоарът не е ремонтиран, откакто е направен, може би и от 1982 г., а дори и отпреди това. Покрай него имаше изсъхнали дървета, които бяха отрязани. Образуваха се дупки. Имаше много дупки, разместени плочки. Децата се спъваха, а при дъжд газеха във вода и се мокреха. Беше много неприятно. Иван Иванов, който се оказа родител на наше дете, и помощниците му положиха много усилия. Той осигури багер, багеристът работи без пари. Преди поставянето на плочките чистиха. От общината осигуриха превоз и в понеделник изкараха два камиона с боклук. Обиколиха целия град, за да намерят кварцов пясък, който бе разстлан преди полагането на плочките. Иван Раков изпрати камион, с който докараха плочките. За първи път ставам свидетел на така добре организирана благотворителна инициатива. Целият персонал е впечатлен от групата“, каза директорката на детската градина Райна Хаджийска.

Доброволците, решили да отделят от собственото си време и да работят безвъзмездно в непоносимите жеги, събраха адмирациите на дупничани. Десетки са хората, които коментираха начинанието на четиримата и ги похвалиха в социалните мрежи.

“Търсим подходящо литературно име за този човек (с черната тениска), който ни прави тротоара без пари. Засега сме го нарекли Робин Худ, което не е съвсем точно. Иначе се казва Иван Иванов и не е кандидат за общински съветник“, написаха в една от групите във фейсбук от детската градина.
250 деца, 52 от които в първа група, ще изпълнят занималните на градина „Калина“ от 4 септември (понеделник). Малчуганите в Дневния център за деца с уврежданиякъм детското заведение са 40. С всички тях ще работят 21 педагози и 21 служители помощен персонал.

От тази учебна година в градината ще може да се ползва новата STEM лаборатория. Тя е обособенана тераса в северната част на забавачката, която е остъклена и разделена на две части. Лабораторията е оборудвана с печка, мивка, плотове за съдове, които ще служат при провеждането на опити и др.

Юлияна КОЛЧАКОВА