Ад в Преник! Бойко Борисов обгоря при взрив в 1600-градусова пещ в „Стомана Индъстри”, борят се и за живота на Иван Стефанов

 

Единият от пострадалите е със 75% изгаряния, Антон Петров: Аварията е причинена от счупен воден панел, няма човешка грешка

Шлосерът Иван Симеонов Стефанов и електропещарят Бойко Троянов Борисов пострадаха тежко при взрив в пернишката металургична фирма „Стомана Индъстри”. Единият от пострадалите е със 75 процента изгаряния, в «Пирогов» се борят за живота им.

Производствена авария е потвърдена и от главния секретар на МВР Младен Маринов, който съобщи, че най-малко двама човека са пострадали. Според информирани източници двама работници, които се намирали близо до авариралата пещ, са обгорели. Пострадалите са транспортирани директно в „Пирогов“. Настанени са за лечение в Клиниката по изгаряния. Според добре информирани двамата стомановари са контактни, единият обаче е с тежки обгаряния от около 70-75процента, при колегата му пораженията са по-леки. Медиците от «Пирогов» се борят за живота на пострадалите. От пресцентъра на Областната дирекция на полицията уточниха, че сигналът за тежкия инцидент е получен в 14,20 часа. По неофициална информация става дума за взрив в трета електропещ за топене на метали. На мястото на аварията веднага са заминали екипи на Бърза помощ, полицията и пожарната. Малко преди 16 часа огнеборците са успели да ликвидират последствията от пожара, поясниха криминалисти. На място са пристигнали и представители на прокуратурата, които заедно със следователи извършват оглед на мястото на тежкия инцидент. Уведомена е и Инспекцията по труда, поясниха от полицията. Процесуално-следствените действия продължават. Разследват се причините за тежкия инцидент. В „Стомана Индъстри” са влезли и специалисти на НОИ и Инспекцията по труда.

По данни от предприятието е гръмнал капакът на трета пещ в електростоманодобивния цех. Инцидентът е станал при температура в пещта 1600 градуса непосредствено преди отливането на метала. От дружеството категорично отрекоха в пещта да са попаднали взривни вещества, които да причинят инцидента. Няма човешка грешка, това е нелеп производствен инцидент, заявиха от завода.

Според Антон Петров – представител за България на компанията собственик “Виохалко”, аварията вероятно е причинена от счупен воден панел. От навлизането на водата се е получила експлозия на капака на трета пещ, уточни Петров. Специалисти твърдят, че инцидентът е щял да бъде много по-голям, ако аварията се е случила по време на леенето на метала. Трета пещ е спряна, от дружеството увериха, че няма опасност за работниците в цеха.

За „Стомана Индъстри” официално се сочи, че е водещ у нас производител на стомана. Проивежда широка гама от продукти – дебелолистова ламарина, сортов прокат, стоманени сфери и специални профили. Но това е само официална информация какво се случва зад вратите на фирмата, която преди да бъде приватизирана от гръцките собственици бе водещото индустриално предприятие не само в града, но и за региона и страната. В годините на прехода отделните цехове пускаха кепенците един по един, стотици стоманодобивници останаха без работа след закриването на много от производствата във фирмата. В годините назад периодично избухваха прояви на недоволство, които големите синдикати като че ли омаловажаваха. Миналото лято най-голямото пернишко предприятие – консорциумът „Виохалко”, бе пред социален взрив от неудовлетворението на работещите там, трупано години наред. Разбунилите се стоманодобивници заплашваха с палаткови лагери, настоявайки за увеличение на обидно ниските заплати. Те припомниха, че колегите им в Гърция получават не по 300, а по 3000 евро. Тревожеше ги и липсата на дължосрочен план на дружеството. Техните интереси пък останаха да защитават само от Haциoнaлeн cиндикaт “Зaщитa”. После реалната картина за ситуацията се загуби напълно, а думата си казаха и последвалите смени в ръководството на дружеството, последната от които бе извършена преди дни. Така че безопасен ли е трудът на българските, пернишките стоманодобивници, няма кой да каже. «Явно не е! Факт е вчерашният тежък инцидент. Сега чакаме тежката дума на институциите – полицията, прокуратурата, НОИ, Инспекцията по труда, които трябва да посочат виновния и той да си понесе последствията! Така, както повелява законът! Защото никой не стои над човешкото здраве и живот», са категорични пернишките металурзи.