Tuesday, July 23, 2024
HomeНовиниСвятАлбания създаде собствен брониран автомобил

Албания създаде собствен брониран автомобил

Албания представи първия си собствен брониран автомобил, съобщи Албанското радио и телевизия.

Премиерът на Албания Еди Рама публикува в социалните мрежи кадри на военния автомобил, наречен “Шота” (Shota, което на албански означава вид едра патица). Това е и първият продукт от марката “Произведено в Албания” (Made in Albania).

“Шота” е производство на компанията ТИМАК (TIMAK) на Арйета Пуца от североизточния албански град Булкиза и нейния екип, който се състои на 75 процента от момичета.

Роден в сърцето на нацията и създаден със силата на жените, “Шота” е описан от създателите си като “гордо, силно и олицетворяващо духа на иновациите” военно превозно средство, отбелязва Албанското радио и телевизия. „Шота“ показва, че Албания има способността да патентова свой собствен продукт, като това се случва в момент, когато албанското правителството се стреми да съживи военната индустрия.

В началото на април тази година албанският премиер заяви, че амбициите на страната са до 2030 г. да има военен износ от марката „Произведено в Албания“, както и албанската армия да бъде оборудвана с въоръжение собствено производство, пише БТА.

Албания е член на НАТО от 2009 г

RELATED ARTICLES

Most Popular