Александра Полежанова от Банско получи диплом за призьор в Международна онлайн олимпиада по руски език. Деветокласничката от СУ ”Неофит Рилски” се класира на трето място в първа възрастова група на олимпиадата, проведена под егидата на правителството на Руската федерация и руското Министерство на образованието. Състезанието е организирано от най-старото висше учебно заведение в Русия – почти 300-годишния Санктпетербургски държавен университет.

Заради пандемичните ограничения се оказва невъзможно дипломите на наградените да бъдат връчени на тържествена церемония. Затова организаторите на олимпиадата от Санктпетербургския университет избират деня на получаването им от призьорите да бъде на 8 февруари – датата, на която преди 297 години император Петър I издава указ за учредяване на Руската академия на науките и първия университет в страната.

Класирането на Александра е впечатляващо предвид факта, че тя се готви самостоятелно и се съревновава с връстници от целия свят, повечето от които са или с рускоговорещи родители, или са от съюзни републики от бившия Съветски съюз, които сега са независими държави.