Александър Кашукеев представи биографичната си книга „Устрем“ пред приятели и колеги в Дупница, кметът Чимев лично му връчи поздравителен адрес

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Кметът Методи Чимев връчи на Александър Кашукеев поздравителен адрес

В Околийската къща в Дупница бе представена биографичната книга „Устрем” на Александър Кашукеев. Залите на галерията се оказаха тесни да поберат десетките близки, приятели и колеги на бизнесмена, започнал своя житейски път от нашия град.

Александър Кашукеев е обявен за почетен гражданин на Дупница, а книгата представя историята на неговия професионален път и спомени от личния му живот. Авторът избра да гостува най-напред в своя роден град, след като книгата бе представена преди няколко дни в София. На всеки, дошъл в галерията, той подари по един екземпляр от нея. Между гостите бе и кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, председателят на ОбС Емил Гущеров и заместник-кметът Крум Милев. Присъстваха и съпругата на Кашукеев Елена и неговият син Иван.

Мая Владимирова прочете своя рецензия за книгата

Събитието откри краеведът и спортен общественик Явор Тодоров, който е и издател на книгата. Александър Кашукеев пък благодари на приятелите и колегите си, които са го подкрепяли през годините. Той разказа и за един документ, прошение, написано от баба му Екатерина през 1907 г. до общината с молба за помощ, тъй като живеела с трите си деца крайно бедно. От там й помогнали с еднократна помощ от 20 лв. „Това го подчертавам, защото нищо не съм получил даром. Успехът се постига единствено с много труд и упоритост“, каза Кашукеев и посочи като най-важни хората, които са го научили на тези добродетели – неговите родители – учителите Иван и Станка Кашукееви. Той изрази надежда, че ние като народ и държава все някога ще се завърнем към поривите на нашата духовност – към любовта, приятелството, към почитта на родното място и родината. Преподавателят по литература Мая Владимирова прочете рецензия за биографичното произведение. Своя висока оценка даде и приятелят и съученик на Кашукеев, бивш шеф на РПУ – Дупница – Георги Чамкорийски, който му подари последната си книга „Моите балановски делници“. Приветствия към автора отправиха Стойне Димитров от Тополница, живеещ в София, и Здравка Христова – учителката по физкултура на Кашукеев и ветеранка от Отечествената война през 1944-1945 г. Краеведът изследовател Иван Хаджийски пък му подари книгата си „Второто българско управление във Вардарска Македония (април 1941-септември 1944 г.)“.

Краеведът Иван Хаджийски подари последната си книга на Кашукеев

Кметът Методи Чимев и председателят на ОбС Емил Гущеров

Сред гостите бяха гл. ас. Иван Хаджийски, съпругата на Кашукеев Елена и синът му Иван.

Сред гостите бяха директорът на музея в Дупница Анелия Геренска, хористът Манол Бараков, бившият шеф на „Фармация“ Борис Васев, легендарният треньор на „Марек“ Янко Динков, бившите футболисти, сега треньори Анжело и Янек Кючукови, Стефан Чавеев и много други. Кметът Методи Чимев лично връчи на Кашукеев поздравителен адрес от общината. Организаторите пък почерпиха с шоколадови бонбони и с червено и бяло вино гостите.

Част от гостите

Александър Кашукеев притежава богат професионален опит в металургичното производство, търговията с метали и металообработването. Награждаван е с Орден „Червено знаме на труда“ 1988 г. и „Златен орден на труда“ – 1982 г. Награден е с почетния знак на Президента на Република България – 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“ – 2004 г. Освен това е награден и с орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги за развитието, подпомагането и насърчаването на българската икономика и предприемачество