Sunday, July 14, 2024
HomeКриминалниАло измама за 14 000 лв. в Сандански – дадоха на съд извършителите

Ало измама за 14 000 лв. в Сандански – дадоха на съд извършителите

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняемите И.И. (на 35 години) и П.П. (на 32 години) по дело за възбуждане и поддържане на заблуждение с цел набавяне на имотна облага, извършено при условията на опасен рецидив.

Двамата обвиняеми са от гр. Ветово, област Русе. И.И. е осъждан 16 пъти за различни престъпления от общ характер, като последното му наложено наказание е изтърпял през 2020 г. Неговият съучастник П.П. е също с обременено съдебно минало – с 6 влезли в сила осъдителни присъди, и е излязъл от затвора през 2019 г.

В началото на 2023 г. обвиняемите и неустановено по делото лице решили да извършват измами на лица, живеещи на територията на цялата страна. За целта в социалната мрежа „Фейсбук” създали профили и страници за предлагане на работа, сдобили се с няколко телефона и СИМ карти, които се водили на лица от различни населени места в страната и чужбина.

През м. февруари 2023 г. на телефон в публикуваната от тях обява за допълнителна работа се обадила Т.Б. Жената била наета и й било възложено да посети адрес в гр. Сандански, да вземе пари и документи и да ги придвижи до гр. Плевен.

Обвиняемият П.П. и неустановеното по дело лице се обаждали на произволно избрани стационарни телефонни номера на територията на гр. Сандански. Използвайки СИМ карта, издадена от мобилен оператор в Кралство Великобритания, се свързали с В.К. и й съобщили, че от „пощата с микробус” ще й бъдат доставени важни документи, които тя на свой ред трябвало да предаде на друго лице. Впоследствие, представяйки се за служители на полицията, въвели жената в заблуждение, като й заявили, че следва да съдейства за залавяне на телефонните измамници. За целта тя следвало да събере всички налични пари в дома си, да ги постави в найлонова торба и да ги хвърли през терасата. Жената изпълнила указанията на „полицаите”.

Междувременно участниците в престъпната схема се обадили на Т.Б. и я инструктирали за адреса, на който трябвало да отиде за получаване на документи. Вече на място, ставайки свидетел как непозната жена хвърля от тераса торба с пари, тя се усъмнила, че участва в телефонна измама и се обадила в полицията.

В резултат на проведената операция извършителите на престъплението И.И. и П.П. били заловени, а впоследствие привлечени към наказателна отговорност. Понастоящем те са с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Размерът на причинената на пострадалата В.К. имотна вреда е 14 000 лева, която й е възстановена.

Материалите, касаещи извършеното деяние от неустановеното в хода на разследването лице, са отделени в друго производство.

Предстои делото да продължи в съда.

RELATED ARTICLES

Most Popular