Алпинистът Дойчин Василев за Каролев: Ако си сам в планината, трябва да имаш план Б

Когато човек тръгва сам в планината, трябва много добре да премисли какво предстои и да има план Б. Грешки могат да направят и най-добрите майстори. Това заяви в ефира на Nova алпинистът Дойчин Василев.

“Теренът е стръмен. Каролев е слизал със сноубород по него, вероятно се е хлъзнал, паднал е и не е успял да се задържи. Има заледени участъци, има и скали. Предполагам, че той, падайки по тях, е получил наранявания, които са го докарали до това състояние”, допълни той.

Състоянието на Владимир Каролев продължава да бъде тежко. Toй пострада вчера в Пирин планина. Икономистът изчезна в неделя, докато кара сноуборд. Първоначално беше приет в болницата в Разлог, а след това транспортиран в “Пирогов”.

От Планинската спасителна служба посочиха, че акцията не е била никак лека, имайки предвид условията в планината в момента.

“Снегът на моменти е мек през деня, а вечер замръзва. Използвахме моторни шейни, но не беше лесно, тъй като на места буквално минавахме с тях през камъните и хвойните”, разказа Наско Луков от ПСС.

Той допълни, че Каролев многократно е разказал идеята за маршрута си, но проблемът бил, че е попаднал в дупка, която възпрепятствала да бъде видян.

“Липсата на обхват на телефона му ни подсказа, че това е едно от местата за претърсване”, посочи още Наско Луков.

“Първо видяхме каската на Карлоев. Не знаехме на кого е, но 100 метра по-нагоре намерихме и него”, разказа зам.-кметът на Банско Стойчо Баненски.