Съвместната мисия е рядък пример за сътрудничество между Москва и Вашингтон във време на силно влошени взаимоотношения

Руска ракета “Союз” беше изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан към Международната космическа станция (МКС) с екипаж от един американски и двама руски космонавти.
“Стабилността на космическия кораб е добра, екипажът се чувства добре”, каза коментаторът на НАСА след излитането, което беше предавано на живо от порталите и на Американската, и на Руската космическа агенция.
Руската ракета излетя по график от казахстанските степи. Съвместната мисия на американеца Франк Рубио от НАСА и руснаците Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелиан от Роскосмос представлява рядък пример за сътрудничество между Москва и Вашингтон във време на силно влошени взаимоотношения.
Така Рубио става първият американски астронавт, летял до МКС с руска ракета след началото на военната намеса на Москва в Украйна на 24 февруари. Това е първи полет за Франко Рубио и Дмитрий Петелин, втори за Сергей Прокопиев.
Предвижда се екипажът да остане шест месеца на Международната космическа станция, където вече има седем космонавти – трима руснаци, също толкова американци и една италианка.