АМ „Струма“ край Дупница остана затворена и във вторник 

Блокадата на АМ „Струма“ до пътен възел „Бинека“, започнала вчера, продължи и във вторник. На пътя бяха около 100 енергетици от ТЕЦ „Бобов дол“, миньори от „Открит въгледобив“ и дошлите да ги подкрепят работници в „Топлофикация“- Перник.

Стачкуващите останаха на магистралата и през нощта, сменяйки се, за да не позволят възобновяването на движението в двете посоки – към София и Благоевград. Пропускаха се само линейки, път бе даден и на тежкотоварен автомобил, превозващ техника. Блокираният участък и подходите към него се охраняваха от полиция и жандармерия. Протестиращите изтърпяха студа през нощта и в ранните часове на 3 октомври, както и топлината от значително повишилите се след обяд температури. В очакване на резултата от преговорите в София хората на барикадите имаха възможност спокойно да пият кафе, осигурени бяха закуски и обяд. За да не скучаят, някои от тях извиха хора. Имаше и почувствали се зле, на които медицинската сестра на ТЕЦ-а помагаше с каквото може – с мерене на кръвно, хапчета.

Помежду си, а и пред журналисти протестиращите споделяха разочарованието си от случващото се в бранша и т. нар. план за справедлив преход.
Ситуацията в сектора и причините за нея коментира и Христо Петров-зам.-председател на НСФЕБ при КНСБ: „Абсолютно всички партии в парламента по един или друг начин със своите действия или бездействие в годините след влизането ни в Европейския съюз са виновни за днешното състояние на енергетиката и по -точно на въглищните райони и ТЕЦ-овете, които използват въглища. Европейската политика, която се основава на икономически фактори и климатичните проблеми, прие една стратегия за ниско въглеродно развитие на енергетиката в дългосрочен аспект. Първо беше 2030 г., след това – 2050 – а, но през цялото време са залагаше на еволюция в технологиите, развитие на ниско въглеродни технологии, които да допринесат първо за намаляване на въглеродните емисии и по-здравословен начин на живот и за подобряване на климатичната чистота на регионите, в които живеем. В зависимост от това какво последва в България, можем да кажем, че след 2007 г. при членството ни в ЕС, тази политика ясно беше заявена от Европейския парламент. Но нашите управляващи, независимо от това кои са – те се сменяха в годините, и каква политика изповядваха, не смееха да вземат тежките и отговорни решения. Никой не искаше тези цели, които са пред нас в годините, да бъдат обсъждани в обществото. Особено от засегнатите страни, имам предвид въглищните райони и ТЕЦ-овете. В годините трябваше да има кампания, при която да се разяснява какво предстои. И най-важното – трябваше да се подготвят условията икономически за привличане на инвестиции за създаване на алтернативни базови мощности. Защото тези мощности в момента можеха да изиграят ключова роля както за сигурността на енергетиката в България, така и за привличането на квалифициран персонал от ТЕЦ-овете, с които към днешна дата виждаме какво се получава. Затова казвам, че абсолютно всички партии по една или друга причина са виновни за днешното дередже“.

Христо Петров упрекна политиците в липса на отговорност. „Най-големият минус и дълг на партиите към обществото е това, че те не искат да носят политическа отговорност, когато трябва да се вземат тежки и отговорни решения. Бягането от отговорност в годините ни доведе до този хал. И сега всички те са длъжници на обществото и на хората, които днес протестират. Безотговорността им към това, което се случва, е нанесла такива поражения, че сегашното правителство обра пешкира за всички предходни. Те трябваше да вземат тези тежки решения. А от средата на август, когато бяха първите обсъждания на разписаните в последния момент териториални планове по региони, и се видя последвалото голямо напрежение министър-председателят и ресорните министерства – на енергетиката и МРРБ, трябваше съвместно със синдикати, работодатели и общини да седнат на една маса и да изработят план. По този начин щеше да се постигне и съгласуваност, и съвместяване на интересите на всяка от засегнатите страни“, каза синдикалистът. Според него плановете са писани от консултантски фирми, като са заложени мерки, които не са съобразени с профила на регионите и работещите в мините и ТЕЦ-овете. „Плановете бяха написани непрофесионално. Консултантстките фирми имат ролята само да консултират, но решенията трябваше да се вземат от Министерството на енергетиката, което имаше ангажимент да изготви плановете, а МРРБ да ги прилага“, допълни Петров.

Блокадата на АМ „Струма“ остава, това заяви във вторник вечерта лидерът на КНСБ Тодорка Дамянова, след близо седемчасовите преговори между представителите на властта, депутати от управляващото мнозинство и опозицията с протестиращите енергетици и миньори. По думите й протестиращите са в очакване на решението на Народното събрание, в зависимост от него ще преценят какви ще бъдат последващите им действия.

Юлияна КОЛЧАКОВА