Ангел Кунчев: От над 110 000 ваксинирани има само 153 сигнала за нежелани реакции, предимно грипоподобни

Ангелов: Има готовност за денонощни ваксинационни пунктове

При над 110 хиляди направени имунизации до момента в ИАЛ са постъпили 153 съобщения за нежелани реакции. Голяма част са точно типични грипоподобни симптоми. Един-единствен случай има на алергична реакция, която е овладяна в кабинета. Това заяви държавният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев, който се срещна в Пловдив с Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

За реакциите Кунчев даде пример с хората, които имат деца и знаят, че след всяка ваксина може детето да вдигне температура. Най-често срещаните грипоподобни симптоми са показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела.

По думите му има логика преди имунизацията да се направи тест за антитела, но при хора, прекарали Ковид. В тази връзка ще се раздадат на РЗИ-тата тестове, които показват количеството на антителата.

Зелен коридор за имунизации е осигурен в няколко лечебни заведения в Пловдив. Днес работят пунктове в Първомай и Асеновград.

В цялата Пловдивска област са разкрити 14 действащи кабинета, каза още Кунчев. Той увери, че всеки желаещ ще бъде обслужен.

“Истината е, че от този уикенд влязохме в масовата част на кампанията. От понеделник се включват и личните лекари”, каза още държавният здравен инспектор.

Вече е изчистен въпросът по документацията, която личните лекари трябва да попълват в информационната система, която прехвърля към системата на Ковид.

През март очакваме още половин милион дози от всички ваксини. Очаква се одобрение на ваксината на “Янсен”, което още повече ще облекчи процеса.

По думите на Кунчев минимум година след ваксината хората могат да разчитат на имунитет.

Той заяви, че няма съмнения в качествата на нито една ваксина. Включително и категорично ваксината на “Астра Зенека” може да се използва от хора над 65 години.

Кунчев предупреди за зараждане на антиваксърски групи, които се записват за ваксинация и не отиват, с цел да компрометират процеса.

В понеделник ще бъдат увеличени ваксинационните места с още 4 тук, в Александровската болница. Опашките са много в страната. Обмисляме от утре да продължават зелените коридори, ще дадем указания към РЗИ. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов пред Александровската болница, където даде брифинг заедно с директора на лечебното заведение проф. Борис Богов, предаде репортер на БГНЕС.

Ангелов каза и че има готовност и вече започват работа денонощни ваксинационни пунктове.

Първият денонощен кабинет за ваксинации в България заработи в двора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Това е решило ръководството на болницата.

Там, където продължават опашките и в късните следобедни часове, имаме възможност да разкриваме в големите областни градове още ваксинационни кабинети. Имаме достатъчно количество ваксини. Благодаря на хората, които повярваха в науката, заяви министър Ангелов.

На хората, които не се ваксинират, искам да кажа – надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката и на лекарите. На прага сме на нещо ново, но само чрез ваксината можем да го победим, добави Ангелов.

Има различни мнения, които говорят, че ваксината на Оксфорд дава по-слаби резултати, това не е така. Тя предпазва 100% от развитие на тежко заболяване, каза още министърът. От своя страна проф. Богов съобщи, че вече има мобилни екипи на Александровската болница, които по заявка ще отиват на място за ваксиниране на желаещи хора.