Арестуваха шефа на КАТ-Благоевград Д. Стоицов, Б. Сарафов: Открихме незаконен пистолет и хиляди левове в касата му

Данаил Стоицов

Сред задържаните 5-има служители е и Николай Доганджийски- Колевеца, взимал 200 лв. за по-бърза регистрация на автомобил

Стоицов: Невинен съм; Божидар Стойчев от Петрич: Или плащаш 50 лв., или чакаш цял ден

 

В касата на шефа на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов са открити няколко хиляди лева, незаконен пистолет и боеприпаси.

Борислав Сарафов

По случая с арестуваните в КАТ-Благоевград са разпитани 15 души, чиито показания са в подкрепа на тезата на обвинението, каза Борислав Сарафов, началник на Националната следствена служба, който пристигна в Благоевград.

Началникът на Пътна полиция инспектор Данаил Стоицов беше изведен с белезници до задния паркинг на сградата, където се извършва претърсване на автомобила му. Служители на „Вътрешна сигурност”-Благоевград и София, както и икономически полицаи нахлуха преди обед в сградата на КАТ-Благоевград.

Целта беше да се установят длъжностни престъпления на служителите в Пътна полиция-Благоевград. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Сред задържаните е и Николай Доганджийски, с прякор Колевеца, който е пенсиониран полицай. От няколко години той се е занимавал с регистрацията на автомобили, като срещу сумата от 200 лв. е извършвал тази услуга, за да не чакат гражданите на гишетата. Той и жена му имат офис за застраховки, който се намира пред сградата на Пътна полиция-Благоевград, заявиха запознати със случая.

Според изнесените данни схемата е работела, като чрез заплащане служителите на КАТ са регистрирали по-бързо автомобилите на хората, за да не се налага да чакат. Проведени са 15 разпита, които подкрепят обвинителната теза за престъпление по служба и корупционни схеми. Проверени са 6 автомобила и 13 офиса и домове. Разработката на полицейските служители е продължила няколко месеца, като са използвани всички възможни средства за това.

“Иззети са многобройни веществени доказателства като незаконен боен пистолет, боеприпаси, мобилни телефони, компютри и пари. За някой милионер сумата може да е дребна, за друг пък – пенсионер – голяма. Няколко хиляди лева са”, коментира Сарафов, но отказа да уточни колко са парите.

„Невинен съм, не съм участвал в схеми”, каза Стоицов. На въпрос дали познава благоевградчанина Бойко Шарков и Никола Доганджийски, той отговори, че познава много хора в града, но не се свързва с тях.

Униформените са обискирали и жилището на благоевградчанина Бойко Шарков. Божидар Стойчев от Петрич заяви пред медиите: „Или плащаш 50 лв. рушвет, или чакаш цял ден”.

Преди месец бе подаден сигнал лично до министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че в КАТ се извършват злоупотреби от длъжностни лица при регистрация на автомобилите и при получаване на ВИП номера.