Териториалната дирекция “Държавен архив” в Кюстендил нареди в изложба част от най-старите документи, в които има данни за ваксинирането на населението в региона.

Архивните документи за ваксинацията в Кюстендилско са за периода през 1893- 1942 г. Те са от фонд на “Градския общински съвет в Кюстендил” и представляват протоколи от 1893 г. и 1902 г. с решения за безплатното ваксиниране на децата и за ваксинацията на населението на града.

Представени са още архиви от фонд „Участъкова медицинска служба – с. Сапарева баня, Кюстендилско от 1900- 1944)%, които съдържат писма и сведения от и до Дупнишкия околийски лекар и др. за ваксинацията на населението, трудностите и резултатите от нея и др.

Показано е и обявление на „Селско общинско управление- с. Перивол, Кюстендилско от 1912- 1944)“. Има обявление от 1942 г. на Периволско селско общинско управление за задължителна ваксинация на лица от 5 до 55 г.

В този период като подзаконов нормативен акт действа Правилник за ваксинацията и реваксинацията в България, уточняват от архива.

 

Краси Ценкова