Архиерейският наместник Генади Генадиев освети храма „Св. Георги Победоносец“ в памет на Гунди и Котков в Кюстендил, изографиса го художничката Бианка Ненова от Сандански

Бившият зам.-кмет Велизар Стоилов и съпругата му Дима станаха ктитори

Това е светилище, в което може да отправяме топлите си молитви денонощно, каза кметът Паунов

Архиерейският наместник на Кюстендил отец Генади Генадиев освети първия параклис в страната, граден в памет на спортисти. Храмът е разположен под чинарите в градинката на кюстендилския стадион „Осогово“.

Параклисът “Св. Георги Победоносец” е направен в памет на Георги Аспарухов-Гунди, Никола Котков и всички изтъкнати спортисти и спортни деятели от Кюстендил. Ктитор на храма е бившият заместник-кмет по транспорта на град София Велизар Стоилов и съпругата му Дима.  Храмът с тегло 26 т бе доставен като готова конструкция от Гърция. Направен е в Солун от дялан бял камък, на купола има камбана и кръст. Месеци наред с изографисването се занимаваше известната художничка Бианка Ненова, която е родом от Сандански. Откриването организираха Клуб “ГУНДИ”- Кюстендил и фенклуб “Торсида Кюстендил”. Сред гостите бяха Димитър Ларгов – капитанът на националния отбор с Гунди и Котков в състава, една от легендите на ЦСКА Димитър Якимов, както и Димитър Каров, Сашо Костов, изпълнителният директор на ПФК “Левски” Красимир Иванов и вратарят на „Левски” Боян Йоргачевич.

„Чувствам се кюстендилец. Израснал съм в този град и съм бил спортист тук. Познавам спорта в града. Бил съм съпричастен към него. Като ученик си спомням, че тук идваха всички национални отбори по футбол, лека атлетика, борба и т.н за лагери. Тази дигитализация на обществото сега пречи на децата да спортуват. По мое време хора като Гунди вдъхновяваха младите да спортуват. Гунди идваше в Кюстендил поне по един месец в годината. Реших да помогна на Клуб “ГУНДИ”-Кюстендил за осъществяването на тази идея за построяването на този параклис”, каза ктиторът Велизар Стоилов.

На освещаването на параклиса бяха и областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, както и феновете на ПФК “Левски” от Кюстендил.
„Прекрасно е да се поздравим с това светилище, в което ще може да отправяме топлите си молитви денонощно. Благодарности на семейство Стоилови, на любимия отбор, на фенклубовете”, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов, който също е левскар.

Организацията по създаване на параклиса продължи 7 години, припомни Васил Николов, председател на клуб „Гунди“ в Кюстендил. Освета на храма свързваме и с рождения ден на Гунди, който отбелязахме на 4 май, допълни още кюстендилецът.

Снимките:

1- Икона на свети Георги Победоносец като дар за параклиса

2 – Десетки левскари на стадион „Осогово“ преди откриването

3- В средата заместник окръжният прокурор Ангел Байрактарски и кметът Петър Паунов

4- Четвъртият от ляво надясно е бившият заместник-кмет по транспорта на София Велизар Стоилов, който е кюстендилец. До него архиерейският наместник отец Генади Генадиев

5- Вдясно на сн. художничката Бианка Ненова, изографисала параклиса.