Атанас Атанасов остава в ареста, след като посече с брадва приятеля си И. Илиев от Жиленци, главата на убития била омотана в чувал

Атанас Атанасов
  • Да, аз го направих, призна пред съда 67-годишният мъж

Окръжният съд в Кюстендил остави за постоянно в ареста обвинения в предумишлено убийство 67-годишен Атанас Атанасов от кюстендилското село Жиленци. Мярката постанови съдия Росица Борисова.

Подсъдимият призна вината си

Държавното обвинение се представляваше от Валери Пенков. „За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години, така че мярката за неотклонение е наложителна“, посочи прокурорът. Определението може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд – София.

“Да, аз го направих“, казал лаконично пред съда Атанас Атанасов, който не е семеен, но има доведена дъщеря. Той попадна зад решетките, след като уби приятеля си Иван в спор за брадва. Историята започва на 10 юни, когато в РУ МВР – Кюстендил бил получен сигнал от сина на И. Илиев за това, че баща му, който живеел в къща в махала Мазнево в с. Жиленци, е в неизвестност от сутринта на 08.06.2017 г. Мъжът бил обявен за общодържавно издирване. В хода на провеждани в продължение на няколко дни оперативно-издирвателни мероприятия в района на село Жиленци и разпити на съседи полицейските служители установили, че Илиев общувал и често посещавал свой съсед – обвиняемия А. Атанасов. На 15.06.2017 г. разследващите посетили имота, обитаван от Атанасов в с. Жиленци. При разговора с него той заявил, че не е виждал Илиев, като се държал гузно и притеснено и често поглеждал към купчина натрупана трева в двора. Поради оплаквания за здравословно състояние Атанасов бил закаран в Спешен център – Кюстендил.

При направен оглед в двора на Атанасов под купчината от трева бил открит труп на мъж, установен като обявения за издирване И. Илиев. Намереното тяло било в стадий на силно разложение, с вързани ръце, омотано в одеяло, а главата – в малък чувал. Констатирани са следи от нанесени удари в областта на лицето и драскотини по краката.