Барманките от „Кимбо” в Дупница Б. Борисова и Й. Венева изпаднаха в амнезия пред съда, не помнят Николай Карастоянов – обвинен за смъртта на Отвертката, да е пил при тях

Борисова се отрече от думите си, че преди фаталния инцидент Н. Карастоянов е пил „две чаши водка с фреш”

Защитникът адв. Марин Марковски: Протоколите от досъдебната фаза на Биляна и Йорданка са копи пейст със запетайките

01-04-karastoqanovi1

Владимир Карастоянов в разговор с адвокат Димитър Марковски и Тервел Раев, новия адвокат на Иван Карастоянов

Бившата барманка от заведение „Кимбо“ в центъра на Дупница Биляна Борисова изпадна в амнезия пред състав на Кюстендилския окръжен съд. След няколко отлагания днес най-после се проведе заседание по дело за убийството на гарда на Галев Николай Радев – Отвертката.

Борисова заяви, че не си спомня да е викана в полицията за инцидент отпреди 2014 година. Тя бе категорична, че не познава присъстващите в залата подсъдими семейство Карастоянови – бащата Владимир и синовете му Николай и Иван. В същото време, четейки показанията й на фазата на досъдебното производство, стана ясно, че тя посочва поименно Николай Карастоянов като редовен клиент в заведението. „На 11 март той изпи две чаши водка с фреш, знам, че беше за него, тъй като винаги ги искаше в голяма чаша. После си поръча една малка, която лично му занесох. Тогава той седеше на масата на тримата клиенти, постоянни. Знам ги по имена – Георги и Пепи. Николай Радев си тръгна към 19 часа, след като на няколко пъти излиза навън да говори по телефона“, е записано в показанията. Барманката обаче си държеше на своето – нито отричам, нито потвърждавам тези показания. „Не познавам Николай Карастоянов, няма как да знам клиентите, тъй като бях барманката и нямах допир до тях. Възможно е да съм се подвела от това, което е казала колежката ми Йорданка Венева. Тези показания не съм ги писала аз, но подписът под тях е мой. Не помня дали са ми ги чели“, категорична бе Биляна Борисова, която в момента работела в София.

Веднага след нея се изправи Йорданка Венева, сервитьорка в „Кимбо”, но също вече на работа в столицата. „Познавам Владимир Карастоянов, при него съм ходила на зъболекар. По физиономия, но не й лично, знам Николай Карастоянов”, заяви Йорданка. Тя бе категорична, че е абсурд да си спомни какъв алкохол са пили клиентите в заведението, не знаеше дали Николай е ходил там. Наложи се прочитане и на нейните показания. Те бяха идентични с тези на колежката й. Версията беше същата. „Разпитвана съм в полицията, не помня пред мъж или жена, не помня дали бях сама. Не помня да съм подписала протокол и да са ми чели показания“, обясни Венева.

Днес в съда бяха призовани общо 21 свидетели. Четирима от тях не се явиха, а по искане на защитата към списъка добавиха и още една жена, сестра на свидетелка, която в момента е в Италия – Йоана Георгиева. Пред съда показания дадоха свидетелите, които са включени в рамките на досъдебното производство. Включени бяха и друга група свидетели, които са от страната на прокуратурата. Според адвокат Димитър Марковски една част от свидетелите са и потърпевши от действията на убития Николай Радев, а друга част от свидетелите са служители на болницата в Дупница и колеги на Николай Карастоянов, присъствали по време на постъпването на Николай Радев в Спешния център. „Все още не сме пристъпили към фазата на изслушване на експертизите, след като ги чуем и се отговори на нашите въпроси, ще преценим дали да поискаме допълнителни, или повторни експертизи“, коментира още адвокат Димитър Марковски. Той представлява Николай Карастоянов.

01-04-karastoqanovi2

Иван Карастоянов

За тежкото престъпление са обвинени Николай, Иван и Владимир Карастоянови от Дупница. Случаят е от 11 март 2014 година когато в заведение „Колата” в Дупница умишлено е умъртвен Николай Радев Според държавното обвинение извършителите са тримата мъже от фамилията Карастоянови – бащата и двамата му синове.

Според адвокат Марин Марковски протоколите от разпита на двете момичета от заведението са копи пейст и представляват документи с невярно съдържание.

Пред съда се изправиха приятелите на Николай Радев–Отвертката – Венцислав Христов, Марио Манчев и Росен Стойнев. Техните разкази бяха кратки и касаеха срещи с Николай. „Той ни се оплакваше, че Карастоянови пускали жалби срещу него. Не каза какви са, дори не назова и институцията. Не знам дали е имал някакви отношения с тяхното семейство, поне не ми е казвал“, каза Венцислав Христов.