Безплатни застраховки при агресия за спешните медици в Софийска област

Случаите на нападения са предимно в Самоков

От „Лев Инс“ даряваме безплатни медицински застраховки за всички служители на Спешната медицинска помощ за София и областта. Това обяви изпълнителният директор на застрахователната компания Павел Димитров на съвместна конференция с Българския лекарски съюз и Центъра за спешна медицинска помощ. По думите му, освен застраховка при физическа агресия, от компанията ще осигурят и правни консултации при подобни събития.

Застраховките влизат в сила от днес и са до края на годината, посочи още Димитров.

За останалите спешни центрове в страната ще има възможност за сключване на застраховки на преференциални условия. По думите на Димитров това е социална инициатива, която цели да покаже „отпор на тормоза“ срещу хората, на които звъним при проблем със здравето.

Застраховките са при случаи на агресия на работното място, поясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Служителите, които подлежат на въпросната застраховка, наброяват 666, посочи д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП. Той коментира, че освен физическата, опасна за работещите в системата е и вербалната агресия. По думите му пет са случаите на физическа агресия от началото на година, предимно в Самоков. Инцидентите са довели до напускане на служители, подчерта Гелев. И добави, че извършителите са били в нетрезво състояние.