Беларус отбелязва 80 години от трагедията на Хатин

На 22 март се навършват 80 години от унищожението на село Хатин в Беларус от фашистите. През 1943 г. цялото население на селото е събрано в колхозна плевня, след което тя е залята с бензин и подпалена. Живи изгарят 149 души. Оцелява 56-годишен ковач от селото. Днес на мястото на изпепеленото село е издигнат мемориален комплекс „Хатин“, в който се извисява 6-метрова бронзова скулптура на ковача, носещ на ръце мъртвия си син.

Едва през 1986 г. Григорий Васюра е осъден и разстрелян е през 1987 г. Командирът на един от взводовете на 118-и батальон „ Шутцманщафт“, украинецът Василий Мелешко, е съден в съветски съд и екзекутиран през 1975 г. На мястото на скромния паметник през 1969 г. е открит днешният Хатински мемориален комплекс./glasove.com

 

1 COMMENT

  1. Истината за Хатин е нелицеприятна за днешните украински нацисти. Нооо… истината се криеше по политическа целесъобразност и от бившите съветски власти на Беларус и Украйна. Първите секретани на КПСС и на Беларус,и на Украйна забраняват да се публикуват подробнистите по съдебния процес за де се не нарушавала дружбата между беларуси и украинци. Григирий Васюра не е командир на взвод,а началник щаб на 119-ти военно-полицейски наказателен батальон и главен екзекутор в Хатин. При това Хатин е само едно от десетките му престъпления. При това 118-ти батальон е само един от десетките батальони от бандеровци. От цялата история следва изводът ,че не само в САЩ и Западна Европа нацистите не са получили възмездие,но са се разминали със вазмездието и в Украйна. Виновникът е Никита Хрешчов,който през 1995г. дава амнистия на уж по-дребните престъпления на колаборантите н нацистите… и така нацистите се притаиха и след 1991г. отново пъкнаха като въшки на чело.

Comments are closed.