Библиотеката към НЧ „Просветен лъч” в Сапарева баня увеличи читателите си с 10 %

Колекцията е обогатена с 83 тома документи за 1398.57 лв.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Повече читатели и обогатяване на фонда отчитат за миналата година в библиотеката към НЧ „Просветен лъч” в Сапарева баня. „Една от основните ни дейности е библиотечното и информационно обслужване на читателите. Това е най-голямата библиотека в община Сапарева баня, с колекция от 16 284 тома библиотечни документи. През 2022 г. сме имали 213 читатели и 2231 посещения. Заети за дома са 1197, а в читалня – 671 книги. Ползвателите на информационни и комуникационни технологии са били 463. Заетите библиотечни документи са 3553 тома. От направената равносметка спрямо предходната година броят на читателите се е увеличил с 10 %.
По другата основна дейност „Комплектуване и каталогизация” през изтеклата 2022 г. се набавиха 269 тома библиотечни документи в сравнение с миналата 2021 г. 154 тома нова литература. Всички нови библиотечни документи са вписани в локалния е-каталог на библиотеката. И през 2022 година към Министерство на културата по направление за библиотеките бе обявен проект за кандидатстване по Програма „Българските библиотеки- съвременни центрове за четене и информираност”-2022 г. в eдна сесия. Разработихме един проекти и го реализирахме до края на 2022 г. Библиотечната колекция е обогатена с 83 тома библиотечни документи на стойност 1398.57 лв. За да задоволим читателските търсения, културните и образователни потребности на общността, разработихме този проект . В него са включени заглавия, предназначени за различни възрастови групи и различни жанрове, съобразявайки се с правилата за реализиране на посочения проект. Сега на нашите читатели им предоставяме едни от най-новите актуални книги”, съобщи библиотекарят Йорданка Нешова.

От библиотеката отбелязаха, че през годината са организирани десетки мероприятия. Сред тях са : тържество и презентация по повод са 149 години от гибелта на Левски; посрещане на баба Марта; тържество по случай 144 години от Освобождението на България; презентация и витрина в библиотеката за 135 -ата годишнина от рождението на Димчо Дебелянов; участие в професионалния празник на библиотечните и информационни работници на територията на област Кюстендил; екологичен урок с презентация „Национален парк Рила”, проведен в библиотеката с ученици в първи и втори клас; презентации „Опознай родният град” и „От древна Германея до Сапарева баня днес”, съответно с учениците от осми и седми клас на СУ „Христо Ботев” – „Опознай родният град”; „Автентична сватба в Сапарева баня” – проучване, изготвяне на сценарии и заснемане на обичая; „Будители от родния край” ; „Моето семейство» – изложба на детски рисунки”; „Нови книги по проект „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност-2022” – изготвяне на витрина и бюлетини за новите книги.
„2022 година бе успешна за дейността на нашата библиотека. Надяваме се през следващата година да постигнем по-добри резултати и развием по-богата дейност”, коментира Йорданка Нешова.