Бившият председател на Районен съд – Сандански Илия Янев отива на съд, обвинен е като ръководител на престъпна група за данъчни измами  

Илия Янев
Специализираната прокуратура предаде на съд бивш председател на Районен съд – Сандански Илия Янев, обвинен като ръководител на престъпна група за данъчни измами, съобщиха от държавното обвинение.

Според обвинителния акт в групата са участвали още двама души, сред които бивш общински съветник в града.

Доказателствата по досъдебното производство сочат, че групата е създадена през октомври 2010 г. и е действала на територията на цялата страна, най-вече в Сандански, Благоевград и София.

Престъпната й дейност се е развивала от 2010 година и е прекратена на 20 юли 2016 г., когато участниците са задържани при специализирана полицейска операция под ръководството на Специализирана прокуратура.

Янев и останалите двама участници в групата са обвинени за неплатено ДДС в периода от 2010 г. до юли 2016 г., в особено големи размери – 646 840,52 лева.

Преди групата да бъде сформирана, бъдещият й ръководител и един от участниците били съсобственици и управлявали фирма с предмет “търговия с разнообразни стоки”. На практика обаче, основната дейност на дружеството била придобиване и отдаване под наем на недвижими имоти в Сандански и София. След като то придобило голям брой недвижимости и оборотите му рязко скочили, двамата съдружници решили да организират избягване на плащането на дължим ДДС чрез фиктивни сделки с т.нар. кухи фирми на “липсващи търговци”. По инициатива на ръководителя на групата за кратко били регистрирани над 10 такива фирми, чиито “собственици” и “управители” най-често ставали лица от ромски произход срещу дребни възнаграждения, уточняват от Специализираната прокуратура.

Янев лично поставял задачите на участниците в групата, решавал какво дружество и кога да се регистрира, кой да е негов пълномощник, кога да се включи в схемата за минимизиране на данъчните задължения, до кога да се използва и с кое друго контролирано дружество да се замени след компрометирането му. Строго определени били функциите и на участниците. Единият получавал задачите от ръководителя, указвал на счетоводителите на контролираните дружества кога какви фактури и за какви услуги да издадат, за кои лица да изготвят трудови договори от името на фирмите “бушони” (за да заблудят контролните органи, че фирмите имат кадрова обезпеченост). Другият придружавал лицата с нисък социален статус до нотариус за заверка на документи за учредяване или придобиване на едно или друго контролирано дружество, предавал им за подпис документи, с които да се симулира търговска дейност, придружавал ги до банкови офиси за откриване на сметки и за финансови операции, за което им давал на дребни суми от 40-50 лв., предвидени и осигурени от ръководителя.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.