Иван Златанов

Иван Златанов: За 40 г. съм облагородил над 100 дръвчета

 

Пенсионер от село Мламолово облагородява диви дръвчета в парка в Бобов дол. Иван Златанов прилага уникалните си умения, каквито вече много малко хора имат, за да е полезен. „Възрастен човек съм и обичам да се движа. Живея в село Мламолово, където няма къде да се разходя – по улиците има голямо движение на коли, прах. Затова почти всеки ден съм в парка на Бобов дол. Виждам как хората обичат разходките и да си почиват след тежък труд. Искам да съм съпричастен с тези млади хора, като допринеса, макар и малко за този град, като облагородя колкото мога повече диви дръвчета. Присаждам от 30-40 години. Учил съм се от възрастни хора. За всичкото това време съм присадил над 100 дръвчета. Някои започват да раждат още първата година. Миналата година в парка присадих 5 круши от много хубави сортове. В неделя присадих 5-6 круши и ще продължа. Имам калеми, гледам, че в района има доста диви круши. А и точно сега времето е подходящо. В парка има деца, които след някоя и друга година ще пораснат, ще откъснат плодовете. Искам с нещо да съм полезен. А и така си уплътнявам времето”, каза Иван Златанов.

Възрастният човек не крие разочарованието си от посегателствата. „Има хора, които не опазват. Някои чупят. Не обвинявам никого, може да са деца и да не разбират, че правят лошо, но има и възрастни, които трошат. Преди няколко години в боровата гора между Мламолово и Дяково бях присадил кайсия на дива джанка. Беше израсло хубаво дръвче. През лятото точно преди да узреят кайсиите, с очите си видях една жена да чупи стъблото. Сърцето ме заболя. Попитах я защо. Каза, че го е пречупила, за да нахрани козите – гледаше 30-40 кози. А наоколо имаше и трева за паша, и храсти колкото искаш. Защо трябва да се съсипва?!”, разказа Иван. Златанов присажда и на близки и познати, абсолютно безвъзмездно.

Иван Златанов е на 79 г. Бил е миньор в рудник „Бабино”. Последните 17 г. преди пенсионирането си работи в селското стопанство, към МТС-Дупница, в района на Бобов дол. Бил е тракторист, механик, комбайнер, бригадир на тракторна бригада.

Юлияна КОЛЧАКОВА