Thursday, July 18, 2024
HomeРегионБлагоевградБивш шеф на КАТ-Благоевград влиза в съда за подкуп, имотна облага и...

Бивш шеф на КАТ-Благоевград влиза в съда за подкуп, имотна облага и незаконно оръжие

Данаил Стоицов бе задържан при показна акция на ВМР през май 2018 г.

 

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу бившия шеф на КАТ в областния град Данаил Стоицов, съобщиха от държавното обвинение.

Той е обвиняем за три престъпления – незаконно държане на оръжие и боеприпаси, длъжностно престъпление с цел имотна облага и подкуп. Стоицов ще се изправи пред съда близо пет години, след като бе задържан при показна акция на МВР през май 2018 г. Тогава бе съобщено, че той и благоевградският бизнесмен Бойко Шарков са участвали в схема за получаване на подкупи срещу бърза регистрация на автомобили и получаване на “щастливи” номера.

От прокуратурата допълват, че Данаил Стоицов е заемал длъжността “главен инспектор”, началник сектор “Пътна полиция” в ОД на МВР-Благоевград от 2016 г. Служебните му задължения включвали ръководство, организация, контрол и оценка на дейността на служителите в сектора. Носел отговорност за материалната му база и активите.

В хода на разследването е било установено, че в кабинета си началникът на КАТ в Благоевград е държал пистолет “Макаров” и боеприпаси – 43 броя патрони. Те били на частно физическо лице, като Стоицов е нямал издадено надлежно разрешение по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В качеството си на началник сектор “Пътна полиция” в отдел “Охранителна полиция” той е имал множество и разнородни отговорности, в това число организиране, ръководене и контролиране цялостно работата на сектора по осигуряване на безопасността на движението в съответствие с нормативната уредба.

В периода февруари 2018 г. – май 2018 г. Данаил Стоицов в качеството си на длъжностно лице неколкократно нарушавал и не изпълнявал служебните си задължения. Разпореждал съпровождане със служебен специализиран автомобил на МВР на тежкотоварна, извънгабаритна техника, превозвана от търговско дружество по републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на област Благоевград. Това се извършвало без разрешителни, надлежно издадени от Агенция “Пътна инфраструктура”, без платени дължими такси и разходи, както и без сключен договор. Наред с това за осъществяване на тази дейност обвиняемият отклонил автопатрул по безопасност на движението, изпълняващ планови задачи.

С действията си шефът на КАТ-Благоевград е целял набавяне на облага за търговски дружества чрез незаплащане на пътни такси и такива за административни дейности. Вследствие на това настъпили значителни вредни последици за държавата, в частност за Агенция “Пътна инфраструктура” и МВР, от имуществен и неимуществен характер. Била увредена административната дейност на двете ведомства, компрометиран авторитетът на съответните контролни органи, ощетени техните бюджети.

Същевременно Стоицов е поискал и приел от различни лица парични суми, които не му се следват, за да извърши действие и извършил действие по служба, свързано с реда за издаване на табели с регистрационни номера.

След ареста той е с наложено дисциплинарно наказание “уволнение” и служебното му правоотношение с МВР е прекратено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото, пише Dir.bg.

RELATED ARTICLES

Most Popular