Само за два месеца разходите на тролеите и трамваите в София са скочили с 40-50%

Задава се нов удар по джоба на българина заради шоковите цени на електроенергията. Предприятията за обществен транспорт, които се задвижват с ток, са изправени пред загуби и някои вече пресмятат нови тарифи, други още се чудят как да удържат положението.

Билетите за влаковете със сигурност ще поскъпнат, призна Любен Нанов, директор на „БДЖ – Пътнически превози“. 21% от всички разходи на дружеството са именно за еленергия и те са се увеличили двойно, обясни той пред бТВ.

„Ние ползваме 150 хиляди гигаватчаса ток годишно, тъй като имаме 565 влака и цели 470 от тях са на ток. Прогнозите ни за 2021 г. са направени при цена на тока 100-110 лева за мегаватчас, а реално в момента цените на борсата са между 220 и 250 лева, което за нас означава финансов негатив между 7 и 9 млн. лева в края на годината“, коментира Нанов.

Той поясни, че в момента “БДЖ – Пътнически превози” прави разчети за “индексиране” на цените на билетите, които после ще обсъди с Министерството на транспорта. Имаме право да индексираме цените два пъти в годината и в момента няма друг изход, каза още жп директорът, като подчерта, че съкращаване на влакове за минимизиране на разходи няма да има. Междувременно служебният премиер Стефан Янев обяви, че правителството обсъжда спешни мерки срещу скъпия ток, които вероятно ще бъдат обявени идната седмица./СЕГА