Благоевградчани отдадоха почит към Георги Измирлиев

С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 147 години от обесването на видния революционер и общественик Георги Измирлиев – Македончето.

В знак на почит пред бюст-паметника му, намиращ се на едноименния площад в областния център, глава склониха представители на общинската администрация, регионалната Библиотека „Димитър Талев“, ДФ „Георги Измирлиев – Македончето“, сдружение „Движение – Ние, жените“. Цветя бяха положени и от името на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици и дейци.

През 1976 г. в родния град на революционера, днешен Благоевград, родната му къща е превърната в къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето“

Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.