Община Благоевград ще отбележи тържествено Националния празник на Република България – 3-ти март Поредица от събития, посветени на 143 години от Освобождението на България от османско иго, ще се проведат в Благоевград. Тържествата започват на 1-ви март в 10:30 ч. в Регионалната библиотека “Димитър Талев” Благоевград, където ще бъде организирана изложба на библиотечни документи от фонда “Трети март в слово и образи” по повод Националния празник на Република България, 3-ти март. Изложбата ще продължи до 5 март. На 2-ри март от 11:30 ч.
Детски парламент Благоевград организира по повод Националния празник на Република България екскурзия „Съхрани българското“ – запознаване с паметниците в Благоевград – символи на Освобождението. От 16:30 ч. във фоайето на Младежкия дом Благоевград възпитаниците от школите към ЦЛТРДБ ще представят музикално-поетична композиция под надслов ,,На теб, Българийо свещена…“ В празничния ден, 3-ти март, честванията започват в 09:30 ч., когато ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“. По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „Македония“.
Първият лъч ще тръгне в 10:30 ч. от Съдебната палата към пл. „Македония“. Ученици от училищата с училищните знамена ще бъдат предвождани от Биг Бенд Благоевград и ще продължат по улица „Тодор Александров“. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев. От 10:30 ч. в градинката пред централния вход на стадион „Христо Ботев“ ще се състои ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, предвождан от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България, който ще премине по ул. „Трети март“ и ще стигне до пл. Македония. Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България.
Събитието ще започне в 11:00 ч. на площад „Македония“ в центъра на Благоевград с молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и благоевградски свещеници. Веднага след издигането на националното знаме кметът на община Благоевград инж. Румен Томов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено след това ще се извърши протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад „Македония“. Водещ на събитието ще бъде Станислав Кимчев. Програмата, посветена на 143 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на рок група ,,Епизод“ и Ансамбъл ,,Пирин“ на площад „Македония“. Концертът започва 11:30 ч.
Регионалният исторически музей Благоевград е подготвил интересна програма по повод Националния празник на Република България, 3. март. Освен традиционния безплатен вход, от който ще могат да се възползват посетителите на музея през целия празничен ден, в 14:00 ч. ще бъде открита и фотоизложбата “Истинската България” на Асен Великов. В 14:00 ч. благоевградчани ще могат да се насладят на концерта на Вокален ансамбъл “Езерец” към НЧ “Никола Вапцаров – 1866”. На 3 –ти март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.
С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878г.) и се възражда Българска държава след 500-годишно османско иго.