Италия прави “зеления пропуск” за коронавирус в страната задължителен за всички служители

Близо 3000 неваксинирани срещу COVID-19 медицински работници са уволнени във Франция, след като от вчера е в сила закон за задължителната им имунизация. За освобождаването им днес съобщи здравният министър Оливие Веран, цитиран от световни агенции. Министърът уточни, че има “няколко десетки оставки” и увери, че е осигурено “продължаването на медицинските грижи”.

Според министъра за голяма част от отстранените мярката е временна. Отстранени са предимно хора от поддържащия персонал и “много малко бели престилки”, каза Веран.

Във Франция ваксинацията срещу коронавируса стана задължителна за 2,7 милиона здравни работници в болниците и домовете за възрастни, медици на свободна практика, пожарникари и други.

По данни на здравното осигуряване към 12 септември в старческите домове в страната са били инжектирани поне с една доза 89,3% от персонала, а сред цялото население на Франция – 73,9%.

Нарушителите, които не са ваксинирани поне с една доза, нямат противопоказания и не са били заразени скоро, “не могат вече да упражняват дейността си”, гласи френски закон от 5 август.

От началото на пандемията COVID е взел над 115 000 жертви във Франция.

– Италия пък ще направи “зеления пропуск” за коронавирус в страната задължителен за всички служители, в опит да увеличи броя на ваксините преди зимния грипен сезон, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Очаква се законът, който ще санкционира работници, които са неваксинирани или нямат доказателства за скорошен отрицателен тест за коронавирус, да влезе в сила на 15 октомври. “Правителството е готово да ускори прилагането на “зеления паспорт“… не само в публичния сектор, но и частния”, заяви министърът по регионалните въпроси Мариястела Джелмини.

Пропускът е сертификат, който показва дали някой е ваксиниран срещу COVID-19, дали е имал отрицателен тест през последните 48 часа, или наскоро се е възстановил от вируса. В момента сертификат се изисква от всички в Италия, които искат да се хранят в ресторанти, да ходят на кино и спортни стадиони, да вземат междуградски влакове и автобуси или вътрешни полети, както и за учители.

Малко над 40 милиона души са напълно ваксинирани срещу коронавируса в Италия, което приблизително се равнява на 75 процента от населението на възраст над 12 години. Правителството се надява да увеличи това число с още четири милиона.

Според новия закон работниците, които не представят пропуск, ще бъдат глобени до 1000 евро. Неоправданите отсъствия поради неуспех да се осигури пропуск могат да доведат до отстраняване на служителя./СЕГА