• При нужда кризисният щаб може да удължи срока на бедственото положение в града

  • Започват да се правят нови сондажи, за да се потърсят още водоизточници

 

Напрежението в Перник ескалира. Протестиращи блокираха кръговото движение на пернишкия квартал „Изток“, като те влязоха във физически сблъсъци със силите на реда. Целият квартал „Изток“ бе блокиран от жандармерия. Основните искания на гражданите са за оставка на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Те също настояват предишният директор на ВиК дружеството в града да бъде разследван за злоупотреби, които са довели до източването на язовир „Студена“.

“В 21-ви в. без вода – това е положението”, заяви Иво Венелинов. Той каза, че в момента няма решение на кризата. “Краткосрочно няма как, наясно съм с това. Искам тези, които ни докараха до тук, да си понесат последствията. Има виновни, както обикновено има виновни, и както обикновено се опасявам, че няма и да има наказани, но се надявам този път наистина някой да понесе вината. Това е страшно”, каза Венелинов. Той носеше табела, на която беше изредил имената на виновните, според него, сред тях са двама министри – Аврамова и Димов.


„Искаме г-н Димов и г-жа Аврамова да дойдат в град Перник. Ние не сме страшни, искаме да чуем тяхното становище по въпроса, който касае целия град и околията на Перник“, заяви Алекса Стефанова. Те искат да чуят защо се е стигнало до тук и какви са прогнозите. Според Стефанова освен сушата за липсата на вода в язовир „Студена“ е отговорна и човешката немарливост.
Веселин Илиев каза, че е тук: „Защото Перник иска вода“.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви по-рано бедствено положение заради кризата с водата в рамките на седмица. Решението за въвеждане на извънредната мярка бе взето след заседание към Кризисния щаб на общината. На него присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. Бедственото положение развързва ръцете на държавата за извънредни строително-монтажни дейности. А целта е да се направят нови сондажи, за да се потърсят още водоизточници за града. Започват спешни аварийни строително-монтажни дейности, които да увеличат притока на язовир “Студена”. Държавата и местната власт ще работят заедно на терен. “Става въпрос за сондиране в така наречения карстов басейн над язовир “Студена”. Изграждане на съоръжение, което да хване горната част на река Струма и да бъде насочена директно към язовир “Студена”, обясни кметът на града Станислав Владимиров.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че след няколко дни ще има информация за дебита, който влиза от Струма към водния басейн.

Работен план за това как липсващите количества вода да бъдат намерени има инж. Атанас Русев. „Предвижда се да се оптимизират всички възможни води в южната част на планината Витоша, без да се нарушава абсолютно никакъв естествен баланс и тази вода да постъпва в язовир „Студена”, каза той. Идеята му включва и използването на подземни водоизночици. „Нашият план намери пълно одобрение от МРРБ”, каза още инж. Русев.

В същото време перничани продължиха с протестите.

Припомняме, на 20 декември в града започна нов воден режим – в някои квартали ще има вода през деня, а в други вечерта. В централната градска част, кварталите „Изток”, „Мошино” и „Тева”, както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир “Студена”, чешмите ще текат от 14 до 22 часа. Преди това жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден, но той ще бъде ограничен. Новият режим е несправедлив, коментираха перничани по време на протестите.

При нужда кризисният щаб може да удължи срока на бедственото положение, за да бъдат извършени необходимите дейности по намирането на резервни водоизночници за Перник.