Бойко Борисов и Емил Димитров

В спор за багерите в Природен парк “Рила”, които строят екопътека под Седемте рилски езера, влязоха премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Емил Димитров по време на заседанието на Министерския съвет. Припомняме, че казусът се появи, след като снимка на багер до езерото Бъбрека във Facebook разбуни духовете на природозащитниците в края на миналата седмица. Публикува я Милена Костадинова, която първа подаде сигнал за случващото се. Оказа се, че строителните дейности са по проект “Устойчиво управление на национален парк “Рила” – втора фаза”. Проектът беше спорен още от самото начало. Четирима от участниците в конкурса за него обжалваха инженеринговата поръчка за проектиране и рехабилитация на туристически пътеки в Национален парк “Рила”. Прогнозната му стойност беше 6 769 877 лв. без ДДС.

Ето и словесната престрелка между премиера и екоминистъра днес: “Разпоредил съм за Седемте рилски езера веднага да бъде спрян проектът, а Томислав Дончев ще иде на място заедно с Емил Димитров. Вижте какъв е този проект и повече такива глупости да не се правят. Това са такива кътчета и места, на които багери, валяци, чакъл, каквито и да са добронамерени подбудите. Има начини и инструменти да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мене ме дразни”, започна премиерът Борисов. “Спрял съм го още във вторник”, отговори министър Емил Димитров и обясни, че целта на това, което се извършва там и в няколко други парка, наистина е да се спаси природата. “Да не гази кой където намери, а да мине точно по определени пътеки с парапети. В момента, в който започва да се прави – “ама защо се прави”.

Досега – “защо нямаше точно определени пътеки”, сега “защо ще ги има”. Багери и булдозери и аз не искам да има горе, можеше някаква по-лека техника, плюс това е предвидено и с магарета, с мулета да се качи този чакъл – баластра”, заяви екоминистърът. Димитров обясни, че тези пътеки трябва да ги има. „Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем, и след една година да дойдат и да кажат: “ама защо ги няма тия пътеки, в цял свят е така”, каза Димитров. Тук се намеси Борисов с думите: “Ама направете ги, и аз съм ги виждал такива у цял свят. Съберете се със “Зелените”, седнете, нали уж всички милеем за природата – и те, и ние. Пари има, отделили сме да се направи като хората. Просто седнете, уточнете го тоя проект и го направете”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министърът на околната среда му отвърна: “Аз ще го замразя, по-достойните да го направят след това”. “Не го замразявайте, покани ги и го направете като хората. Най-лесно е да го замразим”, посъветва го Борисов. След което премиерът припомни как в началото няколко негови министри тръгнали остро с археолози. „След това седнахме, разбрахме се, работят в момента прекрасно, на всичките ни обекти”, подчерта Борисов. “Опитайте с по-разбираем тон. Сега кой може да каже от строителните министри, че работим с археолозите лошо или с еколозите по трасета. Не мога да си изкривя душата. Началото е така. Седнете на чай билков, липов, вземете си мета глог и валериан и отидете и направете… пари сме дали Седемте рилски езера горе да станат красота”, завърши Борисов с усмивка.