Болницата в Кюстендил с нов кувьоз от „Капачки за бъдеще“

Транспортен кувьоз получи в сряда отделението по неонатология в Кюстендилската болница от инициативата “Капачки за бъдеще”. Дарението беше направено от основателя на инициативата Лазар Радков и представители на клуб “За бъдеще” – Кюстендил.

Дарението бе прието от д-р Светлана Ризова, началник на Неонаталогичното отделение и д-р Александър Величков, директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“.

Транспортният кувьоз е предназначен за недоносени бебета, които имат нужда от специализирана медицинска грижа, при необходимост за транспортирането им до столицата. Това е 23 -ти транспортен кувьоз, който даряваме, каза Радков.Други 14 болници също са получили медицинска апаратура, дарени са и четири неонаталогични линейки в страната.

По думите му една от основните цели на „Капачки за бъдеще“ е обединяване на хората около спасяването на човешки живот. Според Лъчезар Радков в човешките гени е да се помага, заложено е и няма как да не се случи. Той добави още, че хората от „Клуб за бъдеще“ -Кюстендил са едни от най-сериозните и активни в страната, никой не е направил толкова кампании за такъв кратък период от време в това число кръводаряване, събиране на капачки и др.

Д-р Ризова заяви, че новата придобивка ще бъде използвана не само от новородени, но и от малки деца до едномесечна възраст:„Дарението е много важно, защото осигурява комфортен транспорт- новородените са със специфични нужди при тяхното транспортиране. Ние разполагаме със стационарни кувьози от висок клас. Новото дарение е на 100% необходимо, то е оборудвано с кислород и цензури за влажност“, подчерта тя. По думите й от началото на 2023 г.в Кюстендил са родeни около 90 бебета.

Сашо Арбанов от „Клуб за бъдеще“ в Кюстендил анонсира предстояща кампания, която е вече традиционна за града. Тя е за кръводаряване, като целта е повече хора да бъдат призовани да даряват кръв, за да спасят човешки живот.