Борисов: Ако БСП каже, че следва външната политика на ГЕРБ, това ще ни направи съюзници, можем да седнем на една маса и да говорим за управление

 

Чакат ни избори на 5-6 месеца и “всеобща лудост” с кандидатдепутатските листи36-12-01-70f3a4ebeffb

“БСП да каже – ние следваме твърдо политиката на ГЕРБ в отбраната, външните работи и всичко друго. Това, ако е така, ще ни направи вече съюзници, можем да седнем на една маса и да говорим за управление”, заяви във вторник лидерът на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов.

Той говори пред участниците в кръгла маса, посветена на управленската програма на ГЕРБ в сектор “Сигурност и обществен ред”, а след това и пред журналисти.

Бившият премиер поиска да “издебатират” заедно с БСП общите спорни теми. Той бил притеснен от “каруцарския речник”, който използва левицата. Ние станахме възпитани хора и сега трябва да се върнем назад, затова предлагам да седнем заедно и да се разберем по спорните теми, предложи лидерът на ГЕРБ.

“Но те (БСП – бел. ред.) говориха, три месеца ми летяха със самолети по телевизията и ми обясняваха за националното предателство на ГЕРБ… Сега излизат и казват – ГЕРБ го подписа. Не ги ли е срам, аз ли бях оня ден в Брюксел”, коментира той темата от последните дни, свързана с разширяване присъствието на НАТО в Черно море.

В понеделник Борисов заяви, че е успял да защити позицията да няма флотилия в Черно море, докато служебното правителство “козирувало” в Брюксел и се съгласило да има повече войски на НАТО в Черно море.

Във вторник обаче от Министерството на отбраната припомниха, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема рамкови позиции като основа за мандат на националната делегация, водена от президента Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.).

Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие. На Срещата на върха, в която участват президентът Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Ненчев и Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти.

На Срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел бе решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион, заявиха от военното министерство.

След това пред журналистите, отишли да отразят “кръглата маса” на ГЕРБ, Борисов продължи да настоява на своето, като посочи, че именно служебният кабинет, който по думите му всъщност е на БСП, е дал съгласие за повече военно присъствие на Алианса.

“Когато ставаше въпрос за флотилията, не се взе във Варшава това решение и сега, девет месеца по-късно, военният министър го е подписал – допълни експремиерът. – Това ги питам три дни, ако не са съгласни с нашето решение, защо говориха, че когато даваш въздушното си пространство и за други самолети (еърполисинга), е национално предателство, защо сега го подписаха”, попита той.

Целенасочено в България ЕС и НАТО се превръщат в клише, в организации, които ако си против тях и не се съобразяваш с тях, се оказа ползотворно от политическа гледна точка, смята Борисов. Да говориш срещу канцлера Меркел, те прави (в твоите очи само) горд, добави той.

След което подчерта, че пари са давани на българите единствено от ЕС. И затова “модерното” е да се опълчим на всички тези, които влагат милиони евро у нас, разкритикува бившият премиер противниците на Евросъюза.

 

Избори на 5-6 месеца и “всеобща лудост” с листите

 

Борисов за пореден път предрече парламентарни избори на 5-6 месеца, както и възможност служебният кабинет на Огнян Герджиков да остане да управлява по-дълго. Причината е, че имало антагонизъм, себеотричане, раздори, като гледал листите на ДПС и на повечето формации.

По думите му изборният цикъл в България, който е бил “на 4-5 години, сега е на две, ще дойде време да е на 6 месеца”.

По думите на Бойко Борисов трудно щяло да се направят коалиции в тази ситуация, трудно ще е да се седне след вота на една маса и да се постигне макар и крехкото съгласие от 43-тия парламент с патриотите, реформаторите, АБВ. С патриотите ГЕРБ можели да преговарят и в следващото НС, защото имали добри практики заедно.

Лидерът на ГЕРБ отговори и за листите на партията, в които имало действително нови лица, за разлика от “новите” на БСП, някои от които познавал от 25 години. Той обаче призна, че и в неговата партия са се поддали на “всеобщата лудост” и имало включени певци, артисти, спортисти.

“При това себеотричане, като гледам и на ДПС листите, и на всички останали, като слушам и какви раздори има в другите партии, това, което виждам пък – нови лица в БСП. Всъщност аз ги знам от 25 години. Те ни четяха в школата в Симеоново. Като бях в пожарната, Тома Томов ни водеше политинформацията и ни обясняваше колко е хубав комунизмът”, добави Борисов, имайки предвид водача на листата на БСП в Благоевград.

В изказването си по време на кръглата маса той каза, че в момента се подготвяла почвата към “твърдата ръка”, а накрая “всички инакомислещи отиват в “Белене”.

Листите на ГЕРБ лидерът на партията ще представи в четвъртък. При подреждането им той е отчел както мнението на организациите по места, така и своите бъдещи планове.

Бойко Борисов не възприема изборите като битка. Така той отговори на въпрос за лидерския сблъсък в 25-и МИР в София. Всичко е ясно, знае се кой какво може да прави, оставам на инстинкта на хората да изберат това, което е по-добре.

 

“Къде са темелите на БСП?”

 

Минавайки от тема на тема, бившият премиер не пропусна и тактиката на левицата да атакува силните места от управлението на ГЕРБ.

“Нинова казала, че успяла да удари темелите на ГЕРБ в строителството и еврофондовете. Казах на колегите – дайте да видим къде са темелите на БСП, да ги удряме там. Но се оказа, че няма едно направено нещо, няма къде да погледнеш… Атакува се високото дърво, плодното дърво, това, което е направено. Какво да им атакуваш на тях, кметове нямат. С това правителство, служебното, не знаят какво са подписвали в НАТО”, заяви Бойко Борисов.