Борисов: Власт се взима и се сдава с морал:  Президентът Радев има редкия шанс да назначи служебно правителство и то да реализира визията му, посочва премиерът в оставка

 

13-13-01-borisov-2„След избори най-морално и най-честно е, след като народът иска друг тип управление – ние сдаваме властта и отиваме в опозиция”, заяви Бойко Борисов.

„Преди 20 години цитатът беше: “Власт се дава с кръв и се взема с кръв”. Сега нашето верую, на ГЕРБ, е, че власт се взима и се сдава с морал”, коментира министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Това той каза след церемонията в Народното събрание, на която избраните за президент и вицепрезидент на България положиха клетва и Румен Радев произнесе първата си официална реч, съобщава пресслужбата на кабинета.

“Помните ли преди пет години как посрещнаха в този парламент президента Плевнелиев – с плакати. Мисля, че днес ние демонстрирахме една европейска култура как се сдава властта”, посочи още премиерът в оставка.

Попитан за мнението му относно репликата на избрания за президент Румен Радев към народните представители, че им остава една седмица, премиерът Борисов отбеляза, че този срок е и за депутатите, и за встъпващите в длъжност:

“Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени – то всички ги искаме, а трето и четвърто е да се направят”, каза той.

Според Борисов президентът Радев има редкия шанс да назначи служебно правителство и то да реализира визията му, “така че това, което прочете, за няколко месеца може да е факт”.

Много неща искаме да се случат бързо, те не се случват – стават бавно, такъв е животът. Надявам се да се ускорят”, отбеляза още премиерът в оставка и призова за повече оптимизъм на този тържествен ден.

Борисов изрази резервите си към реакцията на част от народните представители по повод на казани от президента Радев реплики, както и че той им е отговорил, защото “като президент на всички българи, той е и техен президент”.

“Аз винаги съм бил със съзнанието, че съединението прави силата. Ако съумеем всички заедно да си направим държавата по-добре, независимо от диаметрално противоположните виждания, които имаме, ще е в полза на хората”, подчерта Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна, че правителството оставя държавата с максимално добри параметри и отбеляза като коректно спрямо президента Радев решението да не номинира началник на отбраната и еврокомисар.

“Не го направихме, защото считаме, че след като на него са му дали повече гласове – това е демокрацията, сме длъжни да се съобразим с волята на хората. И се надявам, когато ние победим, така да се съобразяват и с нашата воля”,  допълни Борисов. Той оцени Росен Плевнелиев като изключително успешен евроатлантически президент.

 

снимка

Премиерът в оставка Борисов заяви, че настоящото правителство оставя държавата с добри параметри