Tuesday, July 23, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов: Как този, който е взел дълга, ще си го ревизира сам

Борисов: Как този, който е взел дълга, ще си го ревизира сам

Пламен Димитров отличи програмата на ГЕРБ заради това, че ръстът на доходите е означен с конкретни числа, за разлика от платформата на БСП

35-12-01-boriisov-1
Бойко Борисов и Пламен Димитров

Ако БСП искат ревизия, не трябваше да слагат за финансов министър заместника на Владислав Горанов – Кирил Ананиев.

Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след среща с КНСБ във връзка с искането на БСП за ревизия на държавния дълг.

„Ако не им е харесвало на БСП и искат ревизия, как заместникът на Горанов (служебният министър Кирил Ананиев – б.р.) ще ни прави ревизия“, посочи Бойко Борисов.

„Ако не са харесвали политиката на Горанов и трябва ревизия, нейният кабинет, защото той е на БСП, не трябва да слага този министър, да го уволнят, за да доведат този, който ще направи ревизия, къде е логиката“, допълни той. По думите му в случая все едно Владислав Горанов да прави ревизия на него.

През уикенда от БСП поискаха ревизия на външния дълг. Левицата иска да знае, как е натрупан допълнителен дълг от 16 млрд. лв. и как той е изхарчен. По-рано служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че няма да прави никаква ревизия на дълга. Според него е абсурдно кабинетът му да изпълнява политически поръчки.

„На призива на г-жа Нинова за ревизия отговарям така: не си хaбете времето, другарко Нинова, прочетете отчетите за 2015 и 2016 година”, призова министърът на финансите в кабинета „Борисов 2“ Владислав Горанов.

„Ако имате нужния капацитет, ще намерите отговорите“, посочи той. Според Горанов всеки може да прочете отчетите на БНБ и да види къде са парите.

В последния парламент мнозинството на ГЕРБ гласува държавата да вземе допълнителен дълг от 16 млрд. лв. От тях реално са взети 10 млрд. Част от парите отидоха за покриване на депозити във фалиралата КТБ, друга за реакторите в АЕЦ “Белене”, а с останалите бе попълнен фискалният резерв.

От ГЕРБ обвиняват БСП, че иска да изтегли и останалия гласуван заем, за да изпълни предизборната си програма.

На срещата между ръководствата на КНСБ и партия ГЕРБ, на която от синдиката представиха исканията си, заложени в Меморандума за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България, към политическите сили.

Според Пламен Димитров за 4 години доходите могат да се увеличат с повече от заложеното в програмата на ГЕРБ и средната заплата да достигне 1700 лв. „Дошло е време, безалтернативно, за увеличаване на доходите“, заяви той.

„По основните теми се разбрахме. Ние сме предсказуеми и точни, при нас всяка цифра е точна“, каза на свой ред Бойко Борисов.

Синдикатът настоява за ясна визия в енергетиката до 2050 г. и запазване на въгледобива като източник за производството на 50% от електрическата енергия в страната. От КНСБ настояват страната ни да се противопостави, заедно с Полша, на налагането на квоти за производство на въглища от страна на ЕС след приемането на Парижкото споразумение за климатичните промени.

КНСБ одобрява предложението за данъчния кредит в размер на 50 лв. месечно за семейства с деца, който цели да стимулира раждаемостта, каза Пламен Димитров. Той също така отличи програмата на ГЕРБ заради това, че ръстът на доходите е означен с конкретни числа, за разлика от платформата на БСП, в която се говори, че минималната заплата ще следва средната, каза синдикалният лидер.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular