Борисов назначи четирима зам.-министри, един от тях нежелан от бизнеса

Премиерът Бойко Борисов назначи още четирима заместник-министри.

На съвестта на Красимир Първанов до голяма степен се дължи фактът, че ние всяка година плащаме 750 млн. лв. над пазарните цени за ВЕИ генератори на енергия у нас, заяви шефът на АИКБ

Премиерът Бойко Борисов подписа заповеди за назначаването на четирима заместник-министри. Единият от тях не е желан от бизнеса.

Тримата новоназначени ще попълнят екипите на министерствата на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката. Предложенията за назначаване са на съответните министри. Всички те са от квотата на “Обединени патриоти” и бяха обявени миналата седмица от Валери Симеонов.

Светлана Йорданова – магистър по счетоводство и инженер-химик, ще бъде третият заместник-министър на здравеопазването. От 2015 г. тя е секретар на Националния съвет по наркотични вещества към ведомството.

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Павел Тенев. От 2003 г. работи като ръководител на проекти в различни фирми в сферата на строителството. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В Министерството на енергетиката за заместник-министър е назначен Красимир Първанов, бивш изпълнителен директор на НЕК. Бизнесът се противопостави на назначението на Красимир Първанов за заместник-министър на енергетиката. Това заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

„На съвестта на този господин до голяма степен се дължи фактът, че ние всяка година плащаме 750 милиона лева над пазарните цени за ВЕИ генератори на енергия у нас”, аргументира се шефът на АИКБ.

Красимир Първанов бе уволнен от НЕК през април 2011 г. (във времето на кабинета “Борисов” 1) за това, че превишил правата си: “за грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори”.

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пък бе назначен трети заместник-министър – Ангел Попов. Той е завършил Техническия университет в София с придобита квалификация „Машинен инженер“. Заемал е ръководни длъжности в различни фирми, чиято дейност е свързана с транспорт и логистика.

Назначенията започнаха на 9 май, когато 10 зам.-министри бяха оповестени. На 10 май бяха обявени още 8 заместник-министри, на 11 май – четирима, а на 12 май още девет.