Thursday, July 18, 2024
HomeНовиниБългария Борисов на последното заседание на кабинета: Политиката, която са си приели да...

 Борисов на последното заседание на кабинета: Политиката, която са си приели да водят БСП е да плашат хората

 

Към настоящия момент и през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването от комплексните и значими язовири, твърди Ивелина Василева17-12-01-borisov-1

“Хората очакват от нас да кажем какво ще се надгради в тази държава, какво по-добре ще стане, как ще преборим тези проблеми, които има, за да живеят всички по-добре. Това ги интересува хората. Насочете се и обяснявайте на тях, а не на БСП. Там няма кой да ви разбере. И не е нужно. Почнат ли те да ви разбират, това е лошо. Обърнете се и обяснявайте на хората”. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в последното заседание на кабинета.

“Отнемаме доста от времето си да се занимаваме с празнодумство. Това е политиката, която са си приели да водят – да плашат хората. Ние много работи не сме забравили, ако трябва ще се напомнят, но надали това е същността на политиката”, коментира Борисов пред министрите си, които започват дискусия за споровете с БСП от последните дни.

„Към настоящия момент и през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването от комплексните и значими язовири.” Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на днешното правителствено заседание. Тя изнесе данни за наличните завирени обеми на язовирите и прогнозните снежни запаси като воден еквивалент. По думите й, наличието на повече от два пъти по-голям снежен запас ще осигури достатъчен приток в язовирите за гарантиране на водопотреблението, като в същото време има достатъчно свободен обем за поемане на водите от снеготопенето и пролетното пълноводие.

„Имам чувството, че живеем в театър на абсурда през последните няколко дни. До вчера имаше въпроси дали ще прелеят язовирите, днес чувам от БСП, че са източени и са под мъртвия обем. Нито едно от двете неща не е вярно”, заяви Василева.

„Сумата от наличните завирени обеми на всички комплексни и значими язовири, които се управляват от Министерството на околната среда и водите, към 24 януари е 3,474 млрд. куб. м и представлява 54% от сумата на общите им обеми. Сумарният завирен обем на язовирите с питейно битово предназначение представлява 70,3% от общия им обем. Сумарният завирен обем на язовирите с основно предназначение за напояване представлява 46,2% от общия им обем, а при енергийните язовири сумарният завирен обем е 1,875 млрд. куб. м или 55,5% от общия им обем.

По данни от Националния институт по метрология и хидрология прогнозните снежни запаси като воден еквивалент към настоящия момент са средно за страната 1,9 пъти по-големи в сравнение с миналата година, в Родопите – 2,7 пъти по-големи спрямо миналата година, в Стара планина – 1,5 пъти по-големи. В заключение, към настоящия момент и през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването от тези язовири. Наличието на повече от два пъти по-голям снежен запас ще осигури достатъчен приток в язовирите за гарантиране на водопотреблението, като в същото време има достатъчно свободен обем за поемане на водите от снеготопенето и пролетното пълноводие”, каза още Василева.

В обсъждането се включи и регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, която посочва по адрес на БСП: “Идеята им сега да говорят за язовирите е, защото чакат снеготопенето. Язовирите на пролет ще се напълнят и те ще твърдят, че те са ги напълнили, вероятно с кофички, защото чакаме сериозно снеготопене и наистина наливане на язовири”.

 

Снимка:

Момент от последното заседание на това правителство на ГЕРБ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular