• Фалшивите новини и ситуацията с Covid-19 ни карат да сме изключително внимателни при предоставянето на информация

 

Необходими са мерки срещу фалшивите новини, защото те могат да предизвикат големи кризи. Това заяви Боян Томов, собственик на сайта kmeta.bg и сп. „Икономика“.

 • Г-н Томов, как оценявате медийните публикации, които изобилстват в тези дни, когато вниманието на обществеността е насочено в много по-голяма степен към средствата за масово осведомяване?
  Б. Т.:Ясно е, че в една такава ситуация на криза, на полузатворена държава, полузатворен свят, изключително е важно адекватното поведение на медиите. Изключително е важа бързата информация, превенцията, която може да стигне до повече хора чрез средствата за масова информация.
  Големият проблем обаче, глобален, той не е само за България, но и за света, са фалшивите новини, фалшивите сайтове. Това са медии, които могат да доведат до много по-големи кризисни ситуации както за здравето и за настроението на хората, така и в икономически план. Това е голяма пандемия на ХХI век. Освен COVID-19, който ще го помним и с отлагане на големи спортни събития, като Олимпиадата например, така и ще помним и със здравословното състояние на хората, с голямата бройка, които са загубили живота си.
  Но не трябва да забравяме, че трябва да се борим срещу фалшивите новини. Според мен, според колеги, с които съм разговарял, според експерти, трябва да се направи неправителствен орган, който да изработи конкретни мерки, така че да има регулатор, който да следи спазването на тези мерки. Защото, независимо кой е на власт, независимо кой управлява, независимо какво се случва, какви процеси се случват в една държава, фалшивата новина, фалшивите сайтове винаги ще вредят на хората. Ние не сме глупав народ и трябва да знаем разделението между фалшивата и истинската новина.
  Но сега много трудно можем да разберем, защото новините непрекъснато се бълват, непрекъснато излизат разнопосочни информации и е много трудно хората да разберат кое е вярно и кое не. Затова, според мен, трябва да се организира орган, който да предложи на Комисията по медии и култура, която според мен много отдавна трябваше да се самосезира, да предложи мерки, които да минат и да бъдат облечени и в законодателни промени.
  – Значимо ли е от ваша гледна точка присъствието на фалшиви новини в тези дни, или по-скоро предричате, че те ще се засилват?
  Б. Т.: За съжаление се увеличават всеки ден. И това, че и социалните мрежи позволяват съвсем свободно да се тиражират фалшиви новини, е също един много голям проблем. И пак казвам, разнопосочната информация, различните посоки, които се дават, те в даден момент могат да доведат до много по-голяма криза както здравословна за хората, така икономическа, така политическа.
  Може би е крайно време Европейската комисия, Европейският парламент, Европейският съюз, европейските органи също да помислят за методология, също да помислят за някаква регулация и някакъв регламент. Някой ще каже: „Свободата на словото!?“ – нямам нищо против свободата на словото. Имам против това, че методологията на един фалшив сайт е един или двама души седят и пишат това, което искат, това, което мислят, това, което чувстват, подвеждат хората.
  Те не плащат заплати, не плащат данъци, не плащат осигуровки, не наемат хора. Това е вредно както за обществото от гледна точка на информация, така и от гледна точка на икономическа ситуация. Така че това са изключително важни теми, които смятам, че е време европейските институции, националите правителства, националните законодателни органи да се самосезират и да започнат обществено обсъждане.
  – Вие сам казахте, че едно от възраженията безспорно ще бъде свързано с ограничаване свободата на словото, още повече че такъв диалог вече имаше и по отношение на Закона за действие при извънредно положение. Там имаше предвидени санкции за фалшива информация. Президентът наложи вето върху закона, а един от мотивите беше свързан именно с мотива за свободата на словото. Кой трябва да бъде част от този неправителствен орган, за който говорите?
  Б. Т.: Президентът Румен Радев много добре знае, че и той самият страда от сайтове, които публикуват фалшиви новини. Всеки ден може би неговият пресофис му докладва за стотици фалшиви новини, които излизат по негов адрес.
  Така че президентът може също да свърши своята роля в качеството си на обединител и да ангажира вниманието с въпроса по какъв начин държавните органи могат да се борят срещу фалшивите новини.
  Няма никакво значение дали фалшифицирането е на пари или е на новини. Фалшивата новина в даден момент много повече може да навреди, отколкото фалшивите пари.

  – Какви хора трябва да влязат в такъв неправителствен орган, който да наблюдава информацията, която излиза в публичното пространство?
  Б. Т.: Вижте, има регулаторни органи. Електронните медии като радио и телевизия са регулирани и следени от Съвета за електронни медии (СЕМ). Аз смятам, че първото нещо, което трябва да направим с колегите, е в онлайн пространството да се обединим и да дадем предложения за ясни и точни мерки.
  Тези предложения и разписването на тези мерки трябва да бъдат от хора експерти от гилдията и експерти, които могат да помогнат, така че да се разпише един добър, приличен документ. След това законодателят трябва да даде предложение кой е органът, който е най-добър за една такава регулация.
  Аз нямам нищо против и моите колеги да бъдат регулирани, нямаме абсолютно нищо против. Защото ние преди всичко държим да информираме гражданите по правилния начин и с истинските новини.

 • С какъв срок на действие трябва да бъде този орган – само във времето на извънредно положение ли?
  Б. Т.: Според мен този орган в никакъв случай не трябва да работи само по време на криза. Той трябва да бъде постоянен. И ако трябва, и ако има някаква нагласа, че по някакъв начин ще обвинят било то Бойко Борисов като министър-председател и като председател на политическа партия, която е най-голяма в държавата, било то управляващите, било то законодателните – нека да се подготви един документ от експертите и колегите журналисти, да се изпрати в Брюксел, той да бъде ратифициран.
  Европейската комисия да каже „Да, напълно сме съгласни“ и тогава парламентът да гласува закон или промяна в закон, който да бъде достатъчно прозрачен и ясен. Защото аз пак казвам, като заговорят за фалшиви новини – от едната политическа формация казват: „Другите искат да запушат устите на медиите“, от другата политическа формация казват: „Свобода на словото“.
  Никой не вижда проблема, който не е само за тях, той е за обикновения гражданин. Представете си, че днес някой пусне една новина, че едно лекарство може или лекува коронавируса, или те предпазва от коронавирус, няма да хванеш COVID-19 и ще си здрав, жив и всички тръгнат да купуват това лекарство. В същото време това лекарство подпомага по-бързо да се заразиш. Какво правим тогава и как регулираш това нещо? Ето това е проблемът.
  – Според вас, трябва законодателството да предвижда наказателна отговорност за фалшиви новини?
  Б. Т.: Първото нещо, което трябва да се направи – всичките сайтове, които работят на територията на България, да бъдат хоствани в България.
  Второто нещо е: всичките сайтове официално да си обявят ясен и точен собственик, както и всичките си финансови отчети.
  Третото е: законодателната промяна да гласи освен автоматично спиране, имаме достатъчно опитни служби, като киберсигурността, достатъчно опитна дирекция, веднага трябва да бъде сигнализирана и да бъде спиран този сайт и наказателна отговорност категорично да има.
  По друг начин няма да се справим.
  – Как виждате реализацията на тази идея? Ще търсете ли диалог с отговорните медии, които са на полето на медийния пазар?
  Б. Т.: Всеки един, който не иска да се обедини и да застане срещу фалшивите новини, означава, че подкрепя и генерира фалшиви новини. Нека да си направят изводите колегите.
  Ние се стараем да наемаме хора, да им плащаме заплати, хора професионалисти, които да пишат истината, да информират гражданите своевременно. Другите, без да инвестират каквито и да е средства, хостват се в трети страни, не в Европа, фалшивите сайтове се хостват в трети страни. Има в Канада, има в Австралия – това е безумие.
  Тези хора, които не подпомагат по никакъв начин процеса както за здравословния живот на хората, спокойствието им, така и икономическия живот, да бъдат толерирани – който не би се съгласил да се обедини около тази идея, това означава, че той ги подкрепя. Аз нямам друг отговор на този въпрос.
  Глобалната пандемия, причинена от коронавируса, преобърна представите ни за съвременния свързан свят. Нейните ефекти отдавна надскочиха здравеопазването и тепърва предстои да оценим икономическите и социалните такива.
  Пак ще се върна на този феномен, който беше многократно засилен в тези критични моменти, в които средствата за масова информация играят съществена роля – проблемът с дезинформацията и фалшивите новини. До момента са регистрирани стотици такива случаи от началото на епидемията. Тиражират се неистини за произхода на вируса, за невъзможността на Европейския съюз да се пребори с него, за предстоящия му разпад, за противопоставяния между ЕС и други страни, за тайни заговори на елитите срещу гражданите. Предлагат се съмнителни решения и лекарства, омаловажава се опасността и необходимостта от бдителност сред гражданите.
  Един сайт или блог, произвеждащ фалшиви новини, се нуждае от минимални ресурси, за да съществува, несравними с разходите и усилията, необходими за поддържане на достоверен информационен сайт.
  За сметка на това да работиш с фалшиви новини и да споделяш дезинформация е много по-бърз, лесен и икономичен начин да привлечеш аудитория, макар и чрез измама. Той несъмнено води до повече трафик и реклама и всички, които се противопоставяме на този начин на работа, знаем какво ни коства.
  В онлайн пространството всеки от нас е медия и мненията му достигат светкавично до стотици, дори хиляди души. Затова не забравяйте, че всяко ваше споделяне в социалните мрежи, всеки коментар, имат потенциала да променят нечий възглед, решение, да създават реалности далеч отвъд приятелския ви кръг.

Преди да споделите новина, която ви шокира, изненадва, възмущава, не забравяйте да проверите нейния автор. Името му упоменато ли е и спазени ли са основните правила на журналистическата етика? Позовал ли се е на достоверен източник? Отворен ли е да чуе вашето мнение?

Вярвам, че европейските институции трябва да играят своята роля в тази ежедневна битка. Европейската комисия и Европейският парламент следва да се отворят повече към медиите, които се придържат към етичните стандарти и които поставят на преден план качеството пред бързината и сензацията, които се водят от принципите на европейската интеграция и вярват в нашето общо бъдеще. Да подкрепят техните инициативи и събития.