Бретон следи заводите в България за мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна

Фирмите имат възможност да увеличат доставките към клиенти, които са членове на ЕС, каза комисарят

Комисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон следи заводите в България за мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна. В разговор за Politico от България Бретон заяви, че е време да се премине от планове към действия, да се определят фабриките, които биха могли бързо да увеличат производството, техните нужди и капацитет, както и да се предвидят потенциалните затруднения по веригата за доставки.

‘’Познавате ме, трябва да бъдем бързи – така че това е, което правя. Миналата седмица Жозеп Борел и аз предложихме този план за увеличаване на производството, а сега съм на място”, заяви Бретон и допълни, че е посетил три засекретени производствени обекта – един от тях е държавният ВМЗ. “България има добър капацитет за значително увеличаване на производството, в рамките на срок, който може да бъде съвместим с това, което търсим”, каза още той.

Politico и “Велт” вече съобщиха как боеприпаси от България може би са спасили Украйна, докато тя устояваше на руското нашествие, като според сведенията София е доставяла до една трета от боеприпасите на Киев.

Откакто прозападното правителство на министър-председателя Кирил Петков беше принудено да подаде оставка през юни миналата година, България е в неяснота, а нови избори трябва да се проведат след няколко седмици. Междувременно президентът на страната, Румен Радев, е критикуван за прокремълска реторика, пише БГНЕС.

Запитан за потенциалния риск да се разчита на страна с известни като приятелски настроени към Русия елити, Бретон настоя, че е окуражен от положителните сигнали от действащото правителство на България и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от ЕС. Но какво да кажем за проруската позиция на Радев? “Не виждам особени политически рискове”, настоя Бретон. “Министърът на отбраната, който е много близък до настоящия президент, ме покани на това посещение днес”.

Българските фирми “имат възможност да увеличат доставките към настоящите си клиенти, които са членове на ЕС”, каза Бретон. “Страните, които имат запаси, ще могат да ги предоставят на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция.”.