Wednesday, July 17, 2024
HomeНовиниСвятБританската преса: Москва планирала убийството на Джуканович

Британската преса: Москва планирала убийството на Джуканович

В Черна гора е трябвало да бъде осъществен и преврат, пише The Telegraph34-13-03-djukanovic

Руското разузнаване е планирало убийството на черногорския лидер Мило Джуканович. Това е трябвало да се случи в деня на парламентарните избори в страната, проведени на 16 октомври 2016 г. Това пише британският вестник The Telegraph. Планът, който е осуетен само няколко часа преди реализирането му, предвиждал в Черна гора да бъде извършен преврат, да бъде превзета сградата на парламента в Подгорица. Руското разузнаване планирало още в страната да се стигне до кръвопролития и сблъсъци, които да попречат на присъединяването на Черна гора към НАТО.

“Опитът за държавен преврат в Черна гора на 16 октомври е ясен пример за увеличаващата агресивна намеса във вътрешните работи на Запада”, казва източник от британското правителство. Изданието припомня и че Интерпол издирва двама руски граждани точно в тази връзка. Според властите в Подгорица именно те са планирали преврата в Черна гора.

Официален Кремъл отхвърли тези обвинения, а черногорската прокуратура не обвини руските власти, а руските националисти, в опита за преврат. Проруската опозиция в Черна гора твърди, че цялата история е измислена от властите в Подгорица, пише още британският вестник.

В разследването на случая участват служители на британските и американските служби. “Няма никакво съмнения, че всичко това е организирано и финансирано от Русия, заедно с националистите от Черна гора”, казва черногорският министър на отбраната Предраг Бошкович. Миналата година Москва на няколко пъти призова Черна гора да се откаже от плановете си за присъединяване към НАТО.

 

Снимка: черногорския лидер Мило Джуканович

 

RELATED ARTICLES

Most Popular