Wednesday, July 24, 2024
HomeНовиниБългарияБурни политически реакции след скандалното изказване на Ковачевски за България

Бурни политически реакции след скандалното изказване на Ковачевски за България

Румен Радев:  “Българите в РСМ саподложени на системен тормоз”

Скандалното изказване на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски от предизвика бурни политически реакции.

В отговор на острите думи към страната ни, президентът Радев заяви “Българите в РСМ саподложени на системен тормоз”, като подчерта, че хората, които се идентифицират като македонци в страната имат еднакви права, наравно с българските граждани.

Коалицията ГЕРБ-СДС също коментира изказването на Ковачевски. “Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло такова отношение към държава, която последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и този на своите съседи”, посочи Георг Георгиев. Той подчерта, че България е държавата, която няма да позволи нейни граждани да бъдат бити, няма да позволи да бъде сравнявана с „най-вероломните агресори на нашето време“.

От ПП-ДБ също излязоха с коментар по казуса. акад. Николай Денков каза, че аналогията с Украйна и Русия е напълно неподходяща. „Сигурен съм, че външно министерство ще направи нужните стъпки. Редно е да се вземе отношение, но то трябва да бъде внимателно, за да няма ескалация”, допълни той.

“Полза е да се намали напрежението, но такива изказвания са неприемливи”, подчерта депутатът от ПП-ДБ. Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на ДБ поясни, че руската и сръбската агентура правят всичко възможно, за да вбият клин в отношенията с ЕС и да попречат на влизането на РСМ в Евросъюза.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от БСП ще инициират на председателски съвет обща декларация на българското Народно събрание. “Ще се обърнем към всички парламентарни групи да я подкрепим заедно – да не бъде само от една партия, а да бъде общата воля на българското НС, с което да изразим, че осъждаме това отношение”, допълни тя.

 

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов подчерта, че “Македония съществува до голяма стелен благодарение на България” и определи подобни изказвания като”открита провокация”.

 

От партия “Има такъв народ” също излязоха с официална позиция. “Подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, „като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор“, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ”, заявяват от партията.

 

Припомняме, че двустранните отношение на България и Република Северна Македония започнаха да се влошават след като евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на фондация „Българска памет” Милен Врабевски и още трима български граждани не са били допуснати в РСМ на 6 май, защото не отговаряли на условията, записани в Закона за чужденците в страната./ dariknews.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular