България започва преговори с Швеция за бойни самолети

 

Шведски изтребител Грипен Gripen на авиошоу в Бангалор, Индия, февруари 2017

България започва преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети за армията. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Българският премиер проведе двустранна среща с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел.

Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ – за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от други неща. Вземем ли решение, вървим на преговори първо с вас, после с “Юрофайтър”. Пазарлъкът ще е много тежък и дълъг процес, поясни Борисов, цитиран от БТА.

Докато аз съм премиер. После могат да поискат и десет милиарда да дадат за въоръжение, добави той.

Премиерът уточни, че виждането е да се плаща много по-нататък, на части и срещу условия, които да ни дадат възможност за нови работни места в България и в българския военно-промишлен комплекс да има заетост и печалба.

По неговите думи нашата страна сега ще даде стотици милиони за въоръжение, което навремето е произвеждала сама.

Ще се дава само за това, което се произвежда в България или паралелно с това води до инвестиции в сферите – Терем, корабостроителница, Авионамс или друг завод. Така ще се водят преговорите, това са огромни пари. Няма сфера, в която да не искат, не какви да е, а огромни пари – за заплати, пенсии, пътища, дупки. Само за магистрала “Хемус” ни трябват близо 100 милиона да възстановим мостовете, за да не паднат, поясни Борисов.

Лесно се говори да си добър към всяка сфера на обществено-политическия живот. И аз искам да има и нови самолети, танкове, и заплатите на военните да се вдигнат, и корабите да се оправят, искам и пенсиите, и заплатите, и доходите. Има приоритети и затова преговорите ще ги водим за отложено плащане, лизинг, за да може да заделяме за въоръжение.

Безспорно е необходимо, не искам нашата армия да е още със съветското оборудване, но то трябва да стане паралелно с другите ангажименти, които сме поели и с тях спечелихме изборите. Първо по отношение на учителските заплати, минималните пенсии и намаляване на административната тежест, посочи премиерът.

Военно-промишлените комплекси не обичат такива управляващи. Те обичат да се съгласиш, да кажеш веднага парата се дава, коментира той.

Премиерът посочи, че според негови колеги предложението му ЕС да бъде в НАТО едно цяло “надали е най-любимото на военно-промишлените комплекси”. Тази надпревара във въоръжаването, която тръгва, никак не ми харесва и няма да хареса и на хората, това са огромни пари, отбеляза Борисов.

Той уточни, че нашата страна обмисля купуването на девет военни самолета и 200 бронирани машини.

Според някои съобщения покупката на изтребителите “Грипен”, наземно оборудване, въоръжение и тренажори се очаква да струва около 1,5 млрд. лева, платени разсрочено. В офертата на SAAB (“Грипен”) са предложени и схеми за офсет в различни сфери – в отбраната, телекомуникациите и съобщенията, енергетиката, автомобилостроенето и здравеопазването.