България с 60% орязани доставки от AstraZeneca, Ангелов: Вместо ваксини получаваме учтивост

Костадин Ангелов
  • Борисов за ваксините: Ние плащахме надлежно, а компаниите сега се мотаят

  • България подкрепя въвеждането на ваксинационен паспорт

 

ЕК да бъде строга към производителите, ако трябва и да ги съди, призова премиерът

“Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото ЕК ни каже. А сега компаниите се мотаят”. Така премиерът Бойко Борисов коментира темата със забавените доставки на ваксини. Той отново подчерта, че властите у нас имат готовност да изпратят самолет, който да транспортира ваксини.

“Надявам се Еврокомисията да действа по-строго, ако трябва – да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали”, каза Борисов.

Забавянето щяло да се отрази зле и върху масовата ваксинация. „С това темпо, за 2 дни са 40 000 човека. “Поставят под риск ваксинационните ни планове. Защото ние мислим, че договорът е свещено нещо, спазваме го. Затова надлежно плащахме за всички видове ваксини. Както виждате – и Pfizer, и Moderna, и AstraZeneca, която доставка дойде, тази се поставя”, коментира още Борисов.

Затова той призова AstraZeneca – или пращат заявените количества, или връщат парите. „Ние инвестирахме, за да произведат ваксините. Не е честно някой, ако им даде повече пари от Европейския съюз, да пращат натам повече ваксини. Това даже е недопустимо”, посочи премиерът.

България ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт или „зелени електронни коридори“ за тези, които са ваксинирани или са преболедували Covid-19, за да не им се налага да си правят PCR тестове. Тези теми ще бъдат в дневния ред на срещата на евролидерите:

„Със Себастиан Курц, с другите колеги сме го съгласували, с гръцките ни приятели как ще го наричаме – електронен, зелен паспорт, но да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, да живеят нормалния си живот“.

България получава и ще продължи да получава едва 40% от поръчаните количества ваксини на AstraZeneca, което сериозно обърква имунизационния ни план. Заради недостига на ваксини временно ще бъдат спрени пуснатите преди по-малко от седмица “зелени коридори” за всички желаещи. В емоционален изблик по време на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък здравният министър Костадин Ангелов обвини фармацевтичната компания, че не спазва договорките и вместо ваксини България получава учтиви увъртания. От изявлението му стана ясно обаче, че той е подвеждал обществото за очакваните доставки през февруари.

Получаваме само 40% от очакваните ваксини

 

Ангелов съобщи, че за февруари страната ни е очаквала да получи 451 832 дози от ваксината на AstraZeneca, “а сега ще дойдат може би 170 400 дози”. “До края на август очаквахме 4.5 млн. дози. Сега по месеци дозите са намалени така, че те представляват 40% от количеството, което очакваме оттам”, заяви Ангелов. Ангелов за първи път съобщава, че страната ни е очаквала през февруари 451 832 дози. Съвсем доскоро той съобщаваше, че страната ни очаква 261 000 дози от ваксината през февруари: на 7 февруари 48 315 дози, на 14 февруари – 74 556 дози, а в края на февруари – 139 126 дози, или общо 261 997 дози. Графикът на доставки е публикуван и на страницата на МЗ

“Искаме ваксини, не учтивост и вежливост”

“На фона на повишена заболеваемост изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата за месец февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месец февруари България предстои да получи 2 доставки, съответно от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че AstraZeneca няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Нещо повече – вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437”, обяви Ангелов.

Той каза, че в последните 3 дни държавата води изключително сериозни разговори на различни нива с AstraZeneca. Ангелов е недоволен, че България два дни чака решение от фирмата камионът за България да тръгне.

Той изрази възмущението си от обяснението на компанията, което гласи, че “Производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност и се полагат неуморни усилия да се справят с предизвикателствата. Очакваме да сме в състояние да доставим ваксини на България”.

“Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен. Нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме, има само черно и бяло: хората са или здрави, или са болни. Или са живи, или са умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивости. Нека да се спазват договорките. На тази база правим всичко, което постигнахме до момента: зелени коридори, доставки до общопрактикуващите лекари”, заяви Ангелов.

В събота идват 52 000 дози, половината са за личните лекари

В крайна сметка по данни на AstraZeneca камионът с ваксините тръгва за България в петък и се очаква да дойде по някое време в събота. “Ако очакваните 52 000 дози дойдат в събота, те ще бъдат разпределени веднага, за да стигнат максимално бързо до ваксинационните пунктове. Половината доставка ще е за общопрактикуващите лекари”, съобщи Ангелов.

Според него компанията е показала липса на оперативност. “Намираме се в световна криза, в която трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да пратим самолет, но ясни и точни отговори така и не бяха получени”, каза той. Българските власти получили уверение, че камионите ще тръгнат два дни по-рано.

“За камионите, които изобщо не тръгнаха, не получихме и буквичка”, възмути се Ангелов.

Според него в случая България няма какво да направи, защото “тези договори са подписани от ЕК и България няма нищо общо с тях и с темпа на доставките”.

Все пак Ангелов вижда светлина в тунела в това, че в средата на март се очаква одобрението на още една ваксина – тази на Johnson&Johnson. Днес у нас пристигнаха и още 12 000 дози от Moderna, а през март се чакат и от Pfizer.

Заради недостига на ваксини временно ще бъдат преустановени зелените коридори, докато дойдат още ваксини. В някои пунктове в болници в страната все още има ваксини, като властите се надяват да няма голям луфт до пристигането на новата пратка в събота. Личните лекари продължават да имунизират с каквото им е доставено. В РЗИ също има известен резерв от ваксини.

Ангелов увери, че хората, които вече са получили първата доза от AstraZeneca, ще получат и втора. “Втората доза се поставя след 10 седмици и тя ще бъде гарантирана”, заяви Ангелов.

“Апелирам към всички български граждани, които имат ангажимент да получат „втора игла“, да следят внимателно датата, на която трябва да я получат. Ако има проблем, да го обсъдят с лекаря, направил ваксината, а не субективно да решават дали да отидат, или не“, обясни Пенчев./mediapool/БНР