“Дискриминират се хората с българско самосъзнание, трябват промени в Конституцията“

Езикът на омразата, който българското общество чете от медиите, е всекидневният живот на българите в Северна Македония, каза Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония – партия, създадена от българите там.

Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да бъдат полезни в диалога София – Скопие със свои предложения, добави той пред БНТ.

По думите му ясен сигнал би бил, ако Република Северна Македония започне да третира наравно гражданите на държавата, които се самоопределят като българи.
Сега не е така, каза лидерът на Граждански демократичен съюз.

“В Конституцията на Република Северна Македония са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не присъстват в македонската Конституция. Тъй като българите не са част от изброените, не може да има съдия българин или прокурор българин, нито човек, който да работи в армията като професионален войник. Това е едно от основните нарушения на човешките права в посока на правото на работа и кариера”, уточни Петър Колев.

Няма как да се съглася с твърденията на премиера Зоран Заев, че човешките права на всички в РСМ се уважават. За българите е изключително важно историческите въпроси да бъдат изчистени, защото те са предпоставка за създаване на т.нар. език на омразата. Различното тълкуване на историческото минало много често предизвиква този език на омразата, каза Колев.

Той е за преговори на Република Северна Македония с ЕС, но смята, че това няма как да стане, ако продължава този език на омразата и ако продължават да се репресират и дискриминират хората с българско самосъзнание.

Петър Колев заяви, че Граждански демократичен съюз цели да се опита да повлияе на политическите и обществени процеси, които текат в Република Северна Македония и особено в посока, която се отнася за участието на българите в обществено-политическия живот.

Партията вече проведе срещи с българския президент и външния министър и ще търси диалог с колегите от българските политически партии, които са представени в Народното събрание.

“Няма как да не отбележа, че българският президент е първият български държавник, който прецени, че най-добронамерено и искрено трябва да чуе мнението за отношенията София – Скопие и от българите, които живеят в Република Северна Македония”, каза Колев.

Той не скри разочарованието си, че през последните 30-ина години гласът на българите в РСМ много рядко се чуваше в София.

“Ако нашите сънародници албанци имат отворени врати за разговор и диалог със своите сънародници в Албания, ако нашите съграждани от сръбската общност имат отворени врати в Белград, за съжаление няма как да не констатирам, че за тези 20-30 години като че ли липсва този диалог между българите, които оживеят в РСМ, и официалните власти в София”, каза Колев.

Той допълни, че българите в Република Северна Македония очакват промени в Конституцията, промени в законите, но и едно демократично преброяване на населението, в което срещу нито един гражданин няма да има репресии, ако един гражданин се самоопредели като българин.