Български бракониери убиха прочут египетски лешояд

В страната ни са останали едва 26 двойки от този вид

Български бракониери са убили египетския лешояд Бояна, която бе станала световна сензация. Тя бе първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на страната ни, съобщава Българското дружество за защита на птиците.

“Един символ на надеждата, че изчезващ вид птица може да бъде спасен, за един миг угасна. Бояна – египетският лешояд, посетил 22 държави на три континента, бе убит от бракониери в България“, се казва в съобщението на БДЗП.

Природозащитниците са получили преди няколко дни тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата. Екипът, който разполага със специално обученото куче Барс,незабавно е посетил мястото и е открил тялото на лешояда.

Подадена е информация към всички отговорни институции. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство. Образувано е досъдебно производство и разследването продължава.

“Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка.

В страната ни са останали едва 26 двойки от този вид./ mediapool.bg